József napja van. | 2024.03.19

Horvátországban újabb rekordot döntött, Szlovéniában stagnál az új fertőzöttek száma

2020-11-27 17:39:00

Horvátországban újabb rekordot döntött, Szlovéniában pedig stagnál a koronavírus-járványban újonnan fertőzöttek száma - derült ki a válságstábok pénteki jelentéséből.

    Horvátországban az elmúlt egy nap alatt 4080 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta megfertőződöttek száma ezzel elérte a 119 706-ot. Az elmúlt napon 48 ember halt bele a betegségbe, a járvány eddigi halálos áldozatainak száma így 1600-ra emelkedett. Kórházban 2240 beteget ápolnak, közülük 266-an vannak lélegeztetőgépen.
    Zágráb újabb szigorításokat léptet életbe most szombattól karácsonyig. Bezárnak a kávézók, az éttermek, az edzőtermek és a sportközpontok. A szállodák nyitva tarthatnak, de csak a saját vendégeik számára készíthetnek ételt. A házhoz szállítás megengedett.
    Az üzletek, a boltok és a bevásárlóközpontok legfeljebb 22 óráig tarthatnak nyitva. Este tíz órától reggel hat óráig tilos szeszes italt árulni, az éjszakai szórakozóhelyek pedig továbbra is zárva maradnak.
    A sportesemények nézők nélkül rendezhetők meg. Az edzéseket csak az élvonalbeli sportolók számára engedélyezik. A mozik és a színházak csak korlátozott létszámú közönséget fogadhatnak. Más, amatőr jellegű kulturális rendezvényeket, kórus- és táncpróbákat nem lehet tartani, elmaradnak az adventi vásárok is.
    A nyelviskoláknak és más tanfolyamoknak távoktatásra kell átállniuk. Az oktatási intézményekben ugyanakkor - néhány kivétellel - továbbra is tantermi oktatás folyik. Meghosszabbítják a téli szünetet, így a második félév január 11. helyett 18-án kezdődig majd.
    Davor Bozinovic belügyminiszter, a válságstáb vezetője sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány törvénymódosítási javaslatot nyújt be, amely lehetővé teszi, hogy a magánszemélyekre is pénzbírságot szabhassanak ki szabálysértés esetén. Horvátországban eddig csak a jogi személyeket büntették, amennyiben nem tartották be a járvány megfékezésre hozott rendeleteket.
    A szomszédos Szlovéniában a kormány által pénteken közzétett adatok szerint az elmúlt 24 órában 1609-cel 72 682-re nőtt a fertőzöttek száma. Negyvennyolc beteg meghalt, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 1293-ra emelkedett. A diagnosztizált betegek közül 1324-en vannak kórházban, közülük 199-et ápolnak intenzív osztályon.
    Az országban már egy hónapja szinte teljesen leállt az élet. Minden összejövetel tilos. Éjszakai kijárási és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Zárva tartanak az óvodák és az oktatási intézmények, a tanítás távoktatás formájában folyik. Leállt a közösségi közlekedés, valamint bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.
    A szlovén kormány az intézkedések többségét csütörtökön egy héttel, a sporttevékenységekre vonatkozó korlátozásokat és a közösségi közlekedés szüneteltetését pedig további két héttel meghosszabbította.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány