Auguszta napja van. | 2024.03.29

Europol: Spanyolországban elfogtak két férfit terrorizmus finanszírozása miatt

2020-11-26 20:18:00

Spanyolországban elfogtak két férfit az Iszlám Állam terrorista szervezet finanszírozásának gyanújával - közölte az Európai Unió (EU) rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

    A két férfi a tájékoztatás szerint támogatást gyűjtött és juttatott el az Iszlám Állam nevű terrorszervezetnek.
    A hágai székhelyű Europol közölte, hogy a Madridban és a spanyol fővároshoz közeli Toledóban elfogott két ember a főként Szíria és Irak területén tevékenykedő terrorszervezet európai híveitől származó támogatások beszedéséért és átutalásáért volt felelős.
    A két férfi közvetlen kapcsolatot tartott fenn a konfliktuszónákban tartózkodó dzsihadista harcosokkal. Spanyolországból irányított hálózatuk több európai országból gyűjtötte be az Iszlám Állam híveitől származó pénzügyi hozzájárulásokat. A támogatást a Hawala nevű nem hivatalos átutalási rendszeren keresztül juttatták el a harcosoknak.
    A tájékoztatás szerint a két férfi előállításához az előző években végzett két sikeres művelet járult hozzá, amelyek során három, hasonló tevékenységet folytató embert fogtak el és ítéltek letöltendő szabadságvesztésre.