Auguszta napja van. | 2024.03.29

A francia belügyminiszter elrendelte azon rendőrök felfüggesztését, akik megvertek egy fekete bőrű férfit Párizsban

2020-11-26 19:04:21

Gérald Darmanin francia belügyminiszter elrendelte csütörtökön azoknak a rendőröknek a felfüggesztését, akik egy közösségi oldalakon terjesztett felvétel szerint megvertek egy fekete bőrű férfit Párizsban.

    A Loopsider portálon közzétett videó szerint egy Michel keretnévre hallgató fekete bőrű zenei producert rendőrök ütlegelnek egy párizsi zenei stúdió bejáratánál.
    Az AFP francia hírügynökség szerint az esetről készült rendőri jegyzőkönyvben az áll, hogy a férfit szombaton a rendőrök előállították, mert nem viselt maszkot az utcán.
    "Amikor megpróbáltuk megállítani, erővel az épületbe húzott minket" - állították a rendőrök.
    A stúdió térfigyelő kameráin viszont az látható, hogy a három rendőr betolja a férfit a stúdióba, ahol ököllel ütik, rugdossák, majd gumibottal megverik.
    A rendőrök a jegyzőkönyvbe azt írták, hogy a férfi megverte őket. A felvételeken viszont az látszik, hogy Michel ellenáll, az arcát és a testét védi az ütésektől, de nem üt vissza. A felvétel ötperces. Akkor ugyanis a stúdió alagsorából emberek jönnek fel, s ennek hatására a rendőrök elhagyják az épületet, majd kívülről könnygázt dobnak be a helyiségbe.
    A Loopsider közzétett járókelők által készített felvételeket is, amelyeken azt látszik, hogy a rendőrök előveszik a fegyvereiket, miközben Michelt felszólítják arra, hogy menjen ki az utcára. A férfit, amint kilépett az utcára, előállították, majd hivatali személy elleni erőszak miatt őrizetbe vették.
    Az ügyészség kedden azonban bizonyíték hiányban ejtette a vádakat Michel ellen, és hivatali személy által elkövetett erőszak és a jegyzőkönyv meghamisítsa miatt indított eljárást. Az ügyet a rendőrség felügyeleti szerve, az IGPN vizsgálja ki.
    "Azt kértem a prefektustól, hogy átmenetileg függessze fel az érintett rendőröket" - írta a belügyminiszter a Twitteren. Gérald Darmanin azt is kérte, hogy a fegyelmi eljárásokat minél gyorsabban folytassák le az illetékes szervek.
    "Az ügyfelem 48 órán át indokolatlanul volt őrizetben, a rendőrök hazug állításai alapján, akik kegyetlenül bántalmazták" - mondta Hafida El Ali, a bántalmazott férfi ügyvédje. "Ha nem lennének a felvételek, az ügyfelem talán most börtönben lenne" - tette hozzá.
    A rendőri akció azért is kapott nagy médiavisszhangot, mert a parlament első olvasatban kedden elfogadta a nemzetbiztonsági törvénnyel kapcsolatos, vitatott módosítást, amely alapján a rendőrség tagjairól munkájuk elvégzése közben készült képek, felvételek közzétételét a hatóságok akár 45 ezer eurós bírsággal vagy egy év szabadságvesztéssel is büntethetik. Jóllehet a szabályozás kimondja, hogy csak a rosszhiszemű közzététel büntetendő, a tervezet ellen több ezren tüntettek szombaton Párizsban, mert a bírálók szerint a módosítás korlátozza a médiaszabadságot és az esetleges rendőri túlkapásokról szóló tájékoztatásokat.
    Kedden a párizsi ügyészség azért indított vizsgálatot, mert rendőrök több migránst és újságírót bántalmaztak előző este a párizsi République téren, ahol csaknem ötszáz illegális bevándorló az őket támogató, államilag finanszírozott szervezetek segítségével sátrakat állított fel, hogy így követeljenek sürgősségi szálláshelyet.