Emma napja van. | 2024.04.19

Szijjártó: Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja

2020-11-24 18:47:00

Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában.

    Szijjártó Péter azt követően nyilatkozott, hogy kedden videokonferencia formájában tárgyalt Vlagyimir Voronkovval, az ENSZ terrorizmusellenes tevékenység összehangolásáért felelős főtitkár-helyettesével.
    A miniszter elmondta: tanácskozásukon megerősítette, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett a nemzetközi terrorellenes küzdelem sikerességéhez való hozzájárulás mellett. "Magyarország nem csak szavakban, hanem tettekben is részt vesz az ENSZ terrorellenes küzdelmében" - fogalmazott a miniszter.
    Hozzátette: az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központjának kialakítása már elkezdődött. Jövő február közepén az ENSZ meg is nyitja a budapesti irodát, ahol 12 magyar és nemzetközi tisztségviselő fog dolgozni az ENSZ terrorellenes tevékenységének még sikeresebbé tétele és regionális terrorellenes küzdelem fejlesztése érdekében - fejtette ki.
    Szijjártó Péter azt is elmondta: Magyarország továbbra is azt szorgalmazza, hogy az ENSZ normális költségvetésének legyen része a terrorellenes műveletek és terrorellenes tevékenységek támogatása. A miniszter szégyennek nevezte, hogy az ENSZ rendes költségvetése még mindig nem tartalmazza a terrorellenes tevékenységek koordinálásának költségeit.
    Kiemelte: manapság kevés ennél fontosabb dolog van az egészségügyi tevékenységek és járvány elleni küzdelem koordinálása mellett. Felhívta a figyelmet, hogy az élet egy jelentős része áttevődött a digitális térbe, így könnyebbé vált a terrorszervezeteknek saját extrém, szélsőséges ideológiájuk terjesztése. Ezzel a lehetőséggel élnek - jegyezte meg a miniszter, hozzátéve: minden eddiginél jobban, gyorsabban és szélesebb körben terjednek a szélsőséges, extrém ideológiák az interneten. Így a terrorfenyegetettség is nő - mutatott rá.
    Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a terrorfenyegetettség egyre súlyosabbá válását Európában is érezni, sajnos már a magyar határoktól 75 kilométerre is volt terrortámadás. Kiemelte azt is, hogy a terrorveszély szoros összefüggésben van az illegális migrációval. "Minél inkább elszabadulnak a migrációs hullámok, annál nagyobb lesz a terrorfenyegetettség" - szögezte le.
    A miniszter hangsúlyozta: Magyarország a nemzetközi terrorellenes küzdelemnek eddig is fontos szereplője volt. Hozzátette: arról biztosította az ENSZ terrorizmusellenes tevékenység összehangolásáért felelős főtitkár-helyettesét, hogy ez a jövőben is így lesz. Ránk számíthatnak - fogalmazott Szijjártó Péter.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó