Gedeon napja van. | 2024.03.28

Minőségi hibákat tárt fel a Nébih a száraz macskaeledeleknél

2020-11-18 09:30:00

Minőségi hibákat tártak fel a száraz macskaeledeleknél a Szupermenta programban végzett laboratóriumi teszten a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei.

    A hivatal szerdai közleménye szerint a 42 tesztelt termékből 18 nem felelt meg az előírásoknak, ezért minőségi kifogás miatt 17, jelölési hiányosság miatt 1 terméknél indult hatósági eljárás, megnyugtató, hogy biztonsági szempontból mindegyik száraz macskaeledel termék megfelelő volt.
    A vizsgált hazai és külföldi gyártású termékek között marha- és csirkehúsos, valamint halas ízesítésű eledel is helyet kapott.
    A gyártók által garantált paraméterek közül a szakemberek ellenőrizték egyes aminosavak, vitaminok, valamint a makroelemek és mikroelemek mennyiségét is. Míg a termékek makro- és mikroelem tartalma minden esetben megfelelőnek bizonyult, addig a macskák számára nélkülözhetetlen aminosav, a taurin vizsgálati eredménye 9 termékben kevesebb volt, mint ahogy azt a jelölés ígérte.
    A vitamin-tartalom vizsgálata 7 macskaeledelben A-vitamin hiányt, további 2 eledelben A- és E-vitamin hiányt is kimutatott.
Összesítve, míg biztonsági szempontból minden termék megfelelt az előírásoknak, addig minőségi hibák miatt összesen 17 termék esetében kellett intézkedni.
    A Szupermenta teszt kedveltségi vizsgálatán -  ahol szakértő és laikus résztvevők pontozták a termékeket - a marhahúsos száraz macskaeledelek versenyében első helyen a Happy Cat Adult Sterilised Voralpen-Rind Teljes értékű eledel végzett, a csirkehúsos száraz macskaeledelek között az IAMS for Vitality Indoor prémium állateledel, míg a halas száraz macskatápok között a legjobbnak a Happy Cat Adult Atlantik-Lachs Teljes értékű állateledel bizonyult - tájékoztatott a Nébih.