Auguszta napja van. | 2024.03.29

ÁSZ: a szakképzési centrumokban indokolt volt a kancellári rendszer létrehozása

2020-11-10 12:58:00

A szakképzési centrumok pénzügyi, gazdálkodási tevékenységének megerősítése érdekében indokolt volt a kancellári rendszer létrehozása - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) és közölte kedden az MTI-vel -, miután 40 szakképzési centrumot ellenőrzött és az intézményekben a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal gazdálkodás súlyos kockázatait tárta fel.

    A közlemény szerint a vizsgálatban megállapították, hogy 36 szervezetnél a kialakított számviteli szabályozás 2018-ban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, ami kockázatot jelentett a közpénzek felhasználásának átláthatóságára, elszámoltathatóságára és a felelős gazdálkodásra.
    Ezen felül kiderült, hogy 34 szakképzési centrum az éves költségvetési beszámolóban szereplő mérlegtételek értékét nem támasztotta alá olyan leltárral, amely tételesen, ellenőrizhető módon tartalmazza a mérlegben szereplő eszközöket és forrásokat mennyiségben és értékben. Ennek hiányában a 2018. évi költségvetési beszámoló nem mutatott megbízható és valós képet a vagyoni helyzetről, nem volt igazolt a vagyonnak a szakképzési centrum tevékenységi körében történő felhasználása.
    A gazdálkodási jogkörök (kötelezettségvállalás, teljesítés igazolás) gyakorlására jogosult személyekről és aláírásmintájukról vezetett nyilvántartások 26 szakképzési centrumnál nem voltak szabályszerűek, ezek nem teremtették meg a kontrolltevékenységek szabályszerű gyakorlásának feltételeit. A kötelezettségvállalások és más fizetési kötelezettségek nyilvántartásának kialakítása 39 szakképzési centrumban nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.
    A szakképzési centrumok vezetői - 5 kivétellel - nem a jogszabály szerinti nyilatkozatban értékelték az általuk vezetett költségvetési szerv belső kontrollrendszerének minőségét 2018-ra vonatkozóan.
    Közölték, hogy bár a nyilatkozatok szerint a vezetők gondoskodtak a belső kontrollrendszer szabályszerű működéséről, a beszámolási kötelezettség teljesítéséről, teljességéről és hitelességéről, az eljárások szabályszerűségét és elszámoltathatóságát biztosító rendszer bevezetéséről, az ÁSZ ellenőrzése ezek valóságtartalmát megkérdőjelezi.
    Az ÁSZ ellenőrzésében a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal gazdálkodás súlyos kockázatait tárta fel, a számvevőszék szerint ezeknek a kockázatoknak a csökkentése érdekében indokolt volt a szakképzési centrumok pénzügyi, gazdálkodási tevékenységének megerősítése a kancellári rendszer létrehozásával.
    Magyarország versenyképességének és a magyar gazdaság fejlődésének alapvető feltétele a magyar munkavállalók szakmai képzettsége és felkészültsége, amelyben a szakképzési rendszernek döntő szerepe van. A szakképzéshez kapcsolódó közfeladatokat ellátó 40 szakképzési centrumnak a közpénzekkel és a közvagyonnal való törvényes, átlátható működése és gazdálkodása társadalmi érdek - olvasható a számvevőszék közleményében.