Gedeon napja van. | 2024.03.28

Soltész: a pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz

2020-11-08 18:59:00

Az értékek megőrzésének fontosságára hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap a Fejér megyei Pázmándon.

    Soltész Miklós a kormánytámogatással megújult a római katolikus templomban úgy fogalmazott: "A pusztításra elődeink értékeinek megőrzése a válasz."
    Az államtitkár a szentmisét követő beszédében azt emelte ki, hogy a katolikus egyház kétezer éve "kősziklán áll" és a szeretetre, békességre törekszik, ezt közvetíti minden korban a kultúra, a művészetek és az építészet által.
    Mégis a keresztényekre mindig az üldöztetés és pusztítás vár, elég csak a török időkre vagy a kommunizmus évtizedeire gondolni - tette hozzá.
    Az államtitkár elmondta, a kormány 16,5 millió forintot biztosított "a siralmas állapotba került, statikailag megrogyott épület" szerkezeti és külső megújításához, amihez a Székesfehérvári Egyházmegye és a hívek kisebb és nagyobb adományokkal is hozzájárultak.
    Soltész Miklós örömét fejezte ki, hogy a pázmándiak egy megújult templomot hagyhatnak örökül a gyermekeiknek, akik - mint mondta - tovább fogják vinni a keresztény hitet a településen. Megjegyezte: a templom belsejét látva akad még teendő, azt is meg kell szépíteni.
    Tallér Krisztián plébános a mise után újságíróknak elmondta, hogy a Boldogságos Szűz Szeplőtelen Fogantatása templomot a török kiűzése után, a 18. század elején a jezsuiták építették. A torony vélhetően ennél jóval idősebb. Az 1990-es években a tetőzet újult meg, azon kívül más felújítás nem történt, ezért is voltak komoly statikai problémák.
    Jelezte, hogy a felújítási munkálatokat több ütemben végezték: elsőként az templomépület szétnyíló födémjét betonkoszorúval erősítették meg, utána a harangtornyot is megerősítették, majd a homlokzat és a torony külseje újult meg.
    Elmondta: a felújítás 35-40 millió forintba került.