Virgil napja van. | 2020.11.27 | MNB középárfolyam:

Pesti Srácok: nem állít karácsonyfát Bordeaux főterén a polgármester

2020-10-27 08:40:37

Bordeaux radikális baloldali polgármestere, Pierre Hurmic úgy nyilatkozott nemrégiben, hogy szerinte a fenyőfák olyan kivágott fák, amelyek már halottak, ezért 2020 végéig el kell fogadni egy, a fák jogairól szóló megállapodást, így szóba sem jöhet a hagyományos december 24-ei karácsonyfa-állítás a város főterén - írta a Pesti Srácok internetes lap.

    A lap azt írta: Pierre Hurmic szerint leginkább a "múltba révedő, primitív és fasiszta katolikusoknak fontos ez a kérdés, pedig valójában egy pogány hagyományról van szó".
    Közölték azt is, hogy a Le Figaro francia napilap információi szerint a több mint százharminc nagytermelőt összefogó Francia Fenyőfa Szövetség közleményben tiltakozott a fenyőállítás betiltása ellen. A polgármester intézkedése minden megalapozott véleményt nélkülöz, és inkább egy olyan dogmatikus víziót tükröz, amelynek egyértelműen az a célja, hogy megtagadjon egy ősi, nagyra értékelt és széles körben elterjedt családi hagyományt - írták. Hozzátették: a fenyőszövetség szerint ez az ügy a polgármesternek kitűnő és olcsó médiafelületet biztosít, azaz a címlapokra kerülhetett vele.
    A cikkben arról is írtak, hogy több mint tizenkétezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a polgármester intézkedése ellen, és követelték, hogy állítsanak fenyőfát Bordeaux főterén, ezért a polgármester zöldpárti stábja bejelentette, hogy a polgármester hajlandó konzultálni az emberekkel erről a kérdésről.
    A Les Valeurs Actuelles című konzervatív hetilap információi szerint azonban Pierre Hurmic egyszerűen hazudott, ugyanis míg korábban széleskörű konzultációt ígért a fenyőfaállítás kérdésben, újabban inkább elzárkózik mindenféle egyeztetéstől - írta a Pesti Srácok.
    Az aláírásgyűjtésből időközben országos mozgalom lett, egész Franciaországból érkeztek a tiltakozó aláírások a "találóan csak +zöld khmernek+ nevezett" polgármester ellen - írta a Pesti Srácok, hozzátéve: a vörös khmerek a legvéresebb kambodzsai kommunista diktatúra hívei voltak, mintegy hárommillió ártatlan embert mészároltak le Pol Pot utasítására.