Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2020-10-25 15:25:49

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------
    Továbbra is egy hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja a Brit-szigetek és a kontinens nyugati államainak időjárását. Hosszan elnyúló frontrendszere mentén gyakran esik az eső, helyenként kiadós - mintegy 20-40 mm - csapadékot okozva.
    A Balkán-félsziget és a Fekete-tenger vidékének időjárását is egy alacsonynyomású képződmény határozza meg. A Dinári-hegyvidék torlasztó hatása miatt Horvátországban több helyen 35-65 mm csapadékot jelentenek. E két ciklon közé nyúlik be egy magasnyomású zóna, amely kissé nyugodtabb időjárással jár. Területén fokozott a ködhajlam, így a nagyobb folyóvölgyekben, medencékben köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet képződött.
    A Kárpát-medence időjárását hétfőn estig egyre inkább a nyugatról közeledő teknő előoldali áramlási rendszere alakítja.

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig
    -------------------------------------------------
    Vasárnap túlnyomóan borult lesz az ég, inkább csak a Nyugat-Dunántúlon és a Dél-Alföldön szakadozhat fel a felhőzet. A ködfoltok a Kisalföldön várhatóan csak lassan ritkulnak. Egyre kevesebb helyen várható eső, estére a legtöbb helyen meg is szűnik a csapadék.     Éjszaka is folytatódik a jobbára borult, párás, helyenként ködös időjárás. Hétfőn dél, délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, javulnak a látási viszonyok, ugyanakkor az Észak-Alföldön, az Északi-középhegységben, valamint a főváros térségében egész nap borult időre van kilátás.
    Eleinte mérsékelt lesz a légmozgás, majd hajnaltól a Dunántúlon megélénkül, a Kisalföldön és az Alpokalja térségében megerősödik, olykor viharossá fokozódik a déli, délnyugati szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn többnyire 16 és 20 fok között várható, de a tartósan borult tájakon csupán 13, 15 fok lesz.