Auguszta napja van. | 2024.03.29

Krakkóban önkéntes véradást kezdeményeztek a lengyelek az 1956-os magyarországi forradalom emlékére

2020-10-23 21:46:18

Önkéntes véradást kezdeményezett pénteken a krakkói magyar főkonzulátus a városi vérellátó központtal együttműködve, ezáltal felidézve a lengyelek szolidaritását az 1956-os magyarországi forradalommal és szabadságharccal - közölték az MTI-vel az ő akció szervezői.

    A Lengyel, magyar, két jó barát szólásra utaló, "Lengyel, magyar, egy a vér" elnevezésű, október végéig tartó akcióhoz az önkéntesek azáltal csatlakozhatnak, hogy a krakkói vérellátó központban a Magyarország ´56 jelszóval regisztrálnak véradáshoz.
    A véradókat a szokásos kalóriapótló étkezés mellett külön édességgel ajándékozzák meg, emellett sorsolásban más díjat is nyerhet minden önkéntes, aki a véradás közben készített fényképét közzéteszi a vérellátó központ, illetve a főkonzulátus közösségi médiájában.
    A krakkói véradóközpont Facebook-honlapján egy videót is közzétettek, amelyen Gerencsér Tibor új krakkói magyar főkonzul az akcióban való részvételre biztat, a történelmi vonatkozások mellett kiemelve az emberek közötti szolidaritás fontosságát a koronavírus-járvány idején, ami a véradásban is megnyilvánul.
    1956-ban 11 196 lengyel adott vért a magyaroknak, ez az első ilyen méretű, spontán véradási akció volt Lengyelországban.