Emma napja van. | 2024.04.19

Matolcsy György: a kettős stratégiai szövetség a kulcs

2020-10-19 17:09:38

A 2020-as évtized pénzügyi sikereinek kulcsa a kettős - a kormányzat és a jegybank közötti - stratégiai szövetség lehet, amelyhez mintát ad a 2010 és 2012 között végrehajtott költségvetési konszolidáció és a 2013 után végrehajtott teljes jegybanki fordulat - írta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Növekedés.hu oldalon hétfőn közölt írásában, amely folytatása az egy héttel korábban megjelent Játsszunk nyerésre! című cikknek.

    Matolcsy György kiemelte: 2013 és 2020 között a magyar jegybank és szövetségesei 12 gazdaságtörténeti jelentőségű pénzügyi fordulatot hajtottak végre.
    A felsorolt pénzügyi lépések között szerepel egyebek között a jegybanki alapkamat csökkentése négy ciklusban, 7,5 százalékról 0,6 százalékra, a kkv-k hitelállományát masszív növekedési pályára állító Növekedési Hitel Program (NHP), a svájci frank hitelek forintra váltása, az önfinanszírozási program és az inflációs cél elérése.
    A 2020-as válságkezelésről a jegybankelnök megjegyezte: az MNB zömében közvetett módon segíti a magyar intézkedéseket. A központi pénzintézet biztosítja a bankrendszer likviditását, kezdeményezte a hitel és törlesztési moratóriumot, erős védelmi vonalat épített a devizatartalékok felemelésével, visszahozta és kibővítette az NHP-t, folyamatosan stabilizálja az állampapírpiacot, és forrással segíti a beruházás-központú növekedési fordulatot - emelte ki. Egyben jelezte, hogy az év végére a jegybanki mérleg a GDP 25 százalékáról 35 százalék közelébe emelkedik.
    Míg korábban a mérleg szűkítése vezetett sikerre, ebben az évtizedben a bővítése a megoldás - írta Matolcsy György.
    A jegybankelnök úgy fogalmazott, a pénztörténeti jelentőségű fordulatoknak nincs vége, "a java még előttünk áll".
    Az évtized fejlődésének kulcsa, hogy van tér belső, de csak belső eladósodásra - vélekedett Matolcsy György, utalva arra, hogy az MNB GDP-arányos mérlege ma az Európai Központi Bank mérlegének közel a kétharmada.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó