Salamon napja van. | 2020.10.24 | MNB középárfolyam:

A baloldal újra a megszorítás bukott receptjéhez nyúlt Miskolcon

2020-10-17 10:27:23

Tudatában annak, hogy a Fidesz-KDNP egy országépítő pártszövetség, elhatároztuk, hogy minden körülmények között kiállunk a miskolci emberekért, és bátran harcolunk a helyeik érdekeit sértő döntések ellen.

Több, mint százharminc módosító indítvány benyújtásával képviseltük a miskolciak érdekeit a 2020. évi költségvetés vitájában tekintettel arra, hogy a városvezetés által benyújtott költségvetés gyakorlatilag lenullázta a városi beruházásokat 2020-ra. Egész miskolci városrészek maradtak fejlesztési források nélkül, márpedig a városi infrastruktúra karbantartása és megújítása nem képzelhető el úgy, hogy egy teljes esztendő erejéig elmaradnak a fejlesztések.

A miskolci tömegközlekedés színvonalának megvédésére is számtalan kísérletet tettünk, és tiltakoztunk a jegy-, és bérletárak megemelése ellen. A baloldali városvezetés jelentősen csökkentette a menetrendet, és közben alaposan megdrágította az árakat, a jegyek és bérletek 17-25%-kal emelkedtek. A járatcsökkentések eredményeképpen például hétvégén óránként csak egyszer járt a busz Berekaljára, aminek egyes részei hosszabb gyaloglás után közelíthető meg és dombra épült, a 38-as járat pótlás nélküli végleges megszűnésével a Hideg sor környéke kiszolgálatlan területté vált, a villamosok pedig jóval ritkábban járnak, mint eddig.

  A 2020. tavaszára felerősödő koronavírus járványban számos akcióban közvetlenül is segítettük azokat, akik védőfelszerelésre szorultak, és egy helyi gazdaságvédelmi programot is összeállítottunk. Az egészségvédelem érdekében gyűjtöttük az adományokat, és ennek a munkának az eredményeképpen  kiosztottunk csaknem 3000 db mosható szájmaszkot 1.530.000 Ft értékben,  fertőtlenítőszereket 350.000 Ft értékben, plexi arcpajzsokat a miskolci háziorvosoknak 500.000 Ft értékben. Láttuk, hogy az önkormányzat vállalatai nagyon sok embert tesznek az utcára, és még többnek csökkentik a bérét, és ezzel nem értettünk egyet. Többször is kezdeményeztük, hogy valamennyi képviselő, külsős bizottsági tag és felügyelő bizottsági tag tiszteletdíját le kellene csökkenteni. Ugyancsak jeleztük, hogy nem kellene ennyi politikai tanácsnok, és nem kellene a szocialista idők vezető kádereit magas fizetésekkel újra alkalmazni a válság idején. Csak ezeken a tételeken több száz millió forintot lehetne spórolni. 

Felhívtuk a városvezetés figyelmét, hogy oda kellene figyelni minden forintra, és nem elbukni például 1,5 milliárd forintot a diósgyőri vár büdzséjéből. 

Azt is láttuk, hogy a miskolci vállalkozásokat segíteni kell

 

Éppen ezért javasoltuk, hogy:

 

1. a járvány ideje alatt az önkormányzat és a városi cégek ne bocsássanak el senkit,

függesszék föl a folyamatban lévő létszámleépítéseket is.

2. mindenféle helyi adót, az iparűzési, az építmény, a telekadót tegyen átütemezhetővé a

városvezetés. A válságban érintett szektoroknak hirdessen helyi adó moratóriumot,

egész az év végéig, december 31-ig.

3. minden önkormányzati bérlemény, legyen az lakás vagy üzlethelyiség, bérleti díjára is

moratóriumot kell hirdetni, szintén az év végéig.

4. a járvány idején legyen ingyenes a parkolás az egész városban; könnyítsük meg

azoknak a dolgát, támogassuk a munkába járását azoknak, akik az egészségük

védelme miatt nem szállnának most buszra, villamosra.

5. álljon föl egy gazdaságvédelmi tanács a borsodi iparkamara gazdasági

szakembereivel, a Vállalkozók Országos Szövetsége helyi képviselőivel; vegyen

benne részt a Belvárosi, a Gasztro, és minden klaszter, a szakszervezetek, a

munkaadók és a munkavállalók minden képviselője. 

A fenti gazdaságvédelmi programra annál is inkább szükség lett volna, mert a miskolci baloldal még annak a törvényi kötelezettségének sem tudott eleget tenni, hogy az alakuló üléstől számított 6 hónapon belül gazdasági programot alkosson Miskolcra. Közleményükben 7 milliárdos hiány ismertek el a városvezetésük első fél éve után. A baloldali városvezetés a magyarázkodásában első okként a magyar kormányra akarta fogni a csődveszélyt, szerintük a kormányzati elvonások okozták a bajt Miskolcon. 

Bemutattuk a miskolciaknak, hogy a pénzügyi valóság az, hogy egyetlen miskolci forint sem kerül az állam kasszájába, hiszen

1. A sokat emlegetett gépjármű adó összegénél ugyanis magasabb összeget hagy az önkormányzat büdzséjében az az állami adókönnyítés, amit az önkormányzati szektor is igénybe vehet. 

2. A be nem szedett idegenforgalmi adót az állam megtéríti. 

3. Továbbá a parkolási díjakat sem viszi el az állam, azok a miskolci lakosoknál maradnak, az már más kérdés, hogy a megszorításpárti baloldal az ilyen lakosságbarát megoldásokat nem szereti. 

 

Miskolcon is hiába kezdeményezte a Fidesz-KDNP frakció az ingyenes parkolást Veres Pálnál, az csak a kormányzati döntés után valósulhatott meg. De ugyancsak hiába kértünk méltányos bérleti díjakat az üzleteknek 2020-ra, az volt a baloldal válasza, hogy akinek nem tetszik a bérleti díj, az mehet.

 

Számos alkalommal felhívtuk a baloldali városvezetés figyelmét az elhanyagolt, gondozatlan lakókörnyezetekre, és kértük, hogy kezdődjön meg azok takarítása, rendbetétele. Sajtótájékoztatókon, közleményekben külön felhívtuk a figyelmet például a Domb utca, vagy a Tetemvár áldatlan állapotaira. Jeleztük, hogy csak a Domb utca környékén megbízható becslések szerint 172 köbméter szemét található, vélhetően patkányfészkek sokaságával együtt.

Több alkalommal felemeltük a szavunkat, hogy rendezze az önkormányzat a cafeteria tartozásait a városi alkalmazottak felé

Száz nehéz élethelyzetben lévő miskolci család várta hónapok óta a városi tulajdonban lévő Miprodukt Kft-nél, hogy Veres Pál polgármester engedélyezze végre, hogy hozzájussanak a nekik törvényesen és jogosan járó 350.000 Ft összegű éves cafetériához.

 

Jeleztük, hogy a miskolciak zsebe nem bír el mindent, és privatizációs stop után árstopot és adóstopot is javasoltunk, ennek elfogadása helyett a baloldal brutálisan emelte az árakat, megduplázta a lakbéreket

Többször elmondtuk, hogy a baloldal a gazdasági válságokra mindig hitelfelvétellel, kiárusítással és áremelésekkel válaszol. Ilyen keretek között a Fidesz-KDNP által benyújtott közgyűlési javaslatot, ami a privatizációs stopra vonatkozott, a miskolci baloldal nemhogy nem tűzte napirendre, de még válaszra sem méltatta. Az önkormányzat értékesítésre hirdetett két jelentős értékű ingatlant, a volt Leánykollégiumot, illetve a húszemeletes toronyházat, miközben a koronavírus járvány okozta gazdasági válság szerte a világban leértékelte az ingatlanokat is. Ezután pedig egymást követték a miskolci baloldal megszorító intézkedései. A miskolci tömegközlekedésnél elrendelt járatcsökkentés mellett a viteldíjak 17-25%-oa emeléséről döntöttek, ugyancsak emelkedtek az árak a selyemréti fürdőben, a Vadasparkban pedig a felnőtt belépőkért 33%-kal kértek többet.

 

A közgyűlési előterjesztésünkben arra tettünk javaslatot, hogy a közgyűlés döntsön árstopról minden önkormányzati. szolgáltatás, különösen a parkolási díjak, a lakásbérleti díjak, az üzletek bérleti díja ügyében és tegyen nyilatkozatot arról is, hogy nem növeli a miskolci lakosságot és vállalkozókat érintő helyi adók mértékét. Sajnálattal tapasztaltuk, hogy a baloldali városvezetés nem támogatta az indítványunkat, helyette újabb megszorításokról döntött.

 

Tiltakoztunk a brutális lakbéremelések ellen

Elmondtuk, hogy Miskolcon csaknem négyezer lakásban emelik a közeljövőben folyamatosan a bérleti díjakat és a kapcsolódó letétet, ez több mint tízezer bérből vagy nyugdíjból élő miskolcit hoz lehetetlen vagy nagyon nehéz egzisztenciális helyzetbe. Arra kértük a város vezetőit, hogy Miskolc működtetését és fejlesztését a város tízmilliárdos nagyságrendű bevételéből, az elmúlt esztendőkben elnyert pályázati pénzekből, de elsősorban az utóbbi évtizedben megvalósult számtalan fejlesztés eredményéből oldják meg. Miskolc, a miskolciak többet érdemelnek, ne az ő zsebükben turkáljanak; ideje lenne dolgozni a városért - ezt üzentük a miskolci baloldalnak.
 

Kiálltunk a rendészet mellett, tiltakoztunk egy jó működő szervezet lefejezése és szétverése ellen. Elmondtuk: Miskolc közbiztonsága szenved a kirívó, erőszakos bűncselekmények áradatától, annak ellenére, hogy a városi rendőrség erőn felül teljesít, de

hiába, mert a miskolci önkormányzatnál megtapasztalt szemléleti fordulat megnehezíti a rendőrség dolgát is.

 

A BŰNÖZÉS MELEGÁGYAI A NYOMORTELEPEK

A várost irányító szivárványkoalíció az ellenkezőjét teszi annak, amit a józan ész diktál, nyíltan kritizálják többek között a miskolci nyomortelep-felszámolást, vagyis a bűnözés melegágyát jelentő nyomortelepek pártjára álltak. Aki pedig a nyomortelepek pártjára áll, az a bűn pártjára is áll, aminek már rövid távon is látjuk és érezzük a következményeit

– fogalmaztuk meg a kritikánkban,

VISSZASZIVÁROGTAK A KÖZTERÜLETEKRE A BŰNÖZŐK

Kitértünk arra, hogy ez a politikai hozzáállás a valós oka annak a felháborító és ijesztő bűncselekmény-sorozatnak, amely az utóbbi időben jellemzi Miskolcot. A “szakmai hibát az a városvezetés követi el, amelyik csendben asszisztál ahhoz, hogy újra visszaszivárognak a miskolci mindennapokba és a közterületekre” a bűnözők, a hajléktalanmaffia, a “fészekrakók”, a nyomortelepi drogárusok, vagyis mindenki, akit nagy nehezen sikerült 2010 után a városból kiszorítani.

CSÖKKENTIK A RENDÉSZEK SZÁMÁT

A miskolci rendészet tervezett lefejezése és szétverése ellen a Fidesz- és a KDNP-frakció határozottan tiltakozik, felkérjük Veres Pál polgármestert, hogy azonnal intézkedjen a rendészet megvédése érdekében.