Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fehérorosz és nigériai kollégájával egyeztetett Szijjártó Péter

2020-10-06 18:56:56

A fehérorosz és a nigériai külügyminiszterrel egyeztetett kedden telefonon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

    Facebook-bejegyzésében a politikus közölte, hogy először Uladzimir Makej, a fehérorosz diplomácia vezetője kereste, akivel kifejezetten jó személyes viszonyt ápol, és a kölcsönös tisztelet miatt őszintén tudnak beszélni.
    "Elmondta, hogy látja ő hazája belpolitikai helyzetét. Én pedig elmondtam neki, hogy mi érdekeltek vagyunk a kommunikáció fenntartásában" - írta a politikus, hozzátéve: "Belarusz részese az Európai Unió Keleti Partnerség programjának, és nem tehetünk úgy, mintha nem lenne geopolitikai aspektusa az ott zajló eseményeknek".
    Szijjártó Péter szerint fontos lenne, hogy létrejöjjön a széles körű társadalmi párbeszéd Fehéroroszországban, mert "csak ez eredményezhet az ottani alkotmányos keretek közt létrejövő megoldást".
    Ezután a magyar diplomácia vezetője Geoffrey Onyeama nigériai külügyminiszterrel egyeztetett a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) főigazgató-választásáról. Közölte, Magyarország a beleegyezését adta ahhoz, hogy a választás második körében az Európai Unió egységesen a koreai és a nigériai jelöltet támogassa.
    "Azt viszont nem mondtam el neki, hogy súlyos aggályaim voltak azzal az eljárással, ahogyan az Európai Bizottság a +konszenzust+ létrehozta. Merthogy konszenzust tárgyalással szoktak létrehozni, nem pedig fenyegetőzéssel és zsarolással" - tette hozzá.
    Szijjártó Péter szerint jogilag rendkívül ingatag módon az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárással fenyegetett mindenkit, akinek más véleménye volt, holott sem a kenyai, sem a brit jelölttel szemben nem tudtak felhozni komolyan vehető szakmai ellenérveket.
    Végül Magyarország úgy döntött, hogy beáll a közös álláspont mögé. Annál is inkább, mert annak része lett a koreai kereskedelmi miniszter támogatása is, akit jól ismer és sokra tart, illetve azt az országot képviseli, amelyből a legtöbb beruházás érkezett tavaly Magyarországra - tette hozzá a miniszter, megjegyezve: "mindezzel együtt az eljárás nem vált az Európai Unió nagyobb dicsőségére".