József napja van. | 2024.03.19

Átadták az első egyházi fenntartású köznevelési intézményt Sajószentpéteren

2020-09-25 19:20:04

A görögkatolikus óvoda épületét ünnepélyes keretek között szeptember 25-én áldotta meg Orosz Atanáz püspök.

Sajószentpéteren évtizedes imádság és várakozás valósult most meg a katolikus köznevelési intézmény létrejöttével. Tavaly decembertől kőkereszt jelezte a munkálatok első lépéseit, az új nevelési évben pedig a gyermekek már birtokba is vették az óvoda épületét.

Az új épület ünnepélyes átadása és megáldása az óvoda kápolnájában kezdődött, a házszentelés szertartásával.

Atanáz püspök a szentelésen mondott homíliában Aranyszájú Szent János családapák és nevelők számára írt művének egy-egy gondolatára hívta föl a jelenlévők figyelmét. A liturgia szerzőjeként elhíresült egyháztanító úgy mutatja be a gyermeket, mint egy várost, amelynek öt kapuja van. Ezek a kapuk az öt érzék; a látás, a hallás, a szaglás, az ízlelés, a tapintás kapui, azaz a gyermek mindenfajta külső kapcsolatát szeretettel kell ellenőrizni. Az egyházatya a gyermek lelkét a viaszhoz hasonlítja, amely még bármilyen mintára fogékony, s miután a mintát befogadta, maradandóan olyanra alakul. Intelmei között szerepel a trágár és frivol beszéd tiltása is, hogy csúnya szavakhoz ne szoktassuk hozzá a gyermekfüleket, inkább kedves szóval neveljünk, és a bibliai hősök példáját állítsuk eléjük, hogy ők a jó szereplőket követve a rossztól távol tartsák magukat. A gyermek lehetőleg a jóról szerezzen tapasztalatot, fogalmazza meg Aranyszájú Szent János, „ezt a célkitűzést tartjuk szem előtt itt a sajószentpéteri óvodában is” – tette hozzá a főpásztor.

„A jövő reménységeit neveljük, hogy aztán valóban rájuk épülhessen a következő nemzedék: a magyar nemzedék és az egyház nemzedéke is. Egy félelemmel és most éppen fertőzésekkel teli világban igyekezzünk megőrizni minden rossztól gyermekeinket és azt kívánjuk, hogy itt a jóról halljanak és minden testi vagy lelki fertőzéstől mentesüljenek” – mondta a miskolci püspök, majd hozzá tette: „Hálásak vagyunk Istennek, és ígérjük, hogy ezt a következő nemzedéket az Ő akarata, az Ő szándéka szerint fogjuk nevelni csupa jóra, hogy egy jobb világnak támaszai, építői legyenek.”

Az új óvoda bejáratát jelképező szalagot dr. Szeiler Orsolya, igazságügyi közszolgáltatásokért felelős helyettes államtitkár, Demeter Zoltán, országgyűlési képviselő és Orosz Atanáz megyéspüspök vágta át.

Ez az intézmény hozzájárul ahhoz, hogy Sajószentpéter lakói családbarát környezetben éljenek, mondta államtitkár asszony ünnepi köszöntőjében. A gyermekkor egyik meghatározó szakasza az ember életének, „a megfelelő nevelés egész életünkben útravalóként szolgálhat, sőt oktatási rendszerünk alapjaként is szolgál; egy életre meghatározhatja viszonyunkat a közösséghez, és az oktatáshoz” - tette hozzá Dr. Szeiler Orsolya.

Az új óvoda a miskolci Szent Miklós Görögkatolikus Óvoda és Bölcsőde Sajószentpéteri Tagóvodájaként működik, a tagóvoda vezetője Barta József Istvánné, lelkivezetője pedig Jármi Zoltán, sajószentpéteri parókus.

Az épületben két óvodai csoport kialakítására nyílik lehetőség. A beruházás az önkormányzattól kapott telken valósult meg, felépítését kormányzati támogatás (EGYH-KCP-18-0130 és EGYH-KCP-18-0164) tette lehetővé, a jelentős önrész mellett. A terveket Varga Gábor, a kivitelezési munkákat Jánosik és Társai Kft. végezte el. Az épület mindamellett, hogy korszerű, környezetbarát és jól felszerelt, teljesen a gyermekek ízlésvilágát és szükségleit elégíti ki; sőt van jónéhány gyermeket „elvarázsló” terület is, mint a mászófal a tornaszobában, vagy az udvari játékok is.

Az építkezés az épület másik szárnyában még folytatódik, ahol egy-két hónapon belül bölcsődei csoportok kialakítására nyílik lehetőség.