József napja van. | 2024.03.19

Az autóklub érdemi együttműködést vár a főpolgármestertől

2020-09-25 16:30:00

A Magyar Autóklub országos elnöksége érdemi együttműködést vár a főpolgármestertől a budapesti közlekedés, így többek között a kerékpársávok kérdésében - tudatta a szervezet közleményben csütörtökön az MTI-vel.

    Az autóklub egyetért a fővárosi forgalom csökkentésével a zöldebb, tisztább, élhetőbb környezet érdekében, ám ezt nem kizárólag az autósok érdeksérelmével, hanem a feltételrendszer kiegyensúlyozott megteremtése és komplex együttes gondolkodás keretében látja megvalósíthatónak.
    Az autóklub az élhető város előfeltételének tartja többek között az M0 körgyűrű hiányzó szakaszának haladéktalan megépítését, a belvárosi forgalomgeneráló beruházások mellőzését, a lámparendszerek áteresztőképességének felülvizsgálatát és a P+R parkolók bővítését.
    Az autóklub fontosnak tartja, hogy a kerékpárosok bővülő jogai mellé kötelezettségek is járuljanak, "mert jelenleg a beazonosíthatatlanság előnyei révén jelentős részük szabályismeret hiányában, de legalábbis a jogkövetés szándéka nélkül közlekedik az utakon. Hasznos lenne nyilvántartás vezetése és felelősségbiztosítás rendszeresítése, az általuk okozott károk megtérülése érdekében".
    Az autóklub javasolja, hogy a torlódások csökkentése érdekében kedvezményekkel támogassák a home office munkavégzést, a lépcsőzetes munkakezdést és az elektronikus ügyintézést. "Ezeken a területeken mind a kormányzati, mind az önkormányzati szervezetek részéről lennének elvárható intézkedések."
    Az autóklub szerint "felül kell vizsgálni és meg kell szüntetni a járványhelyzetet kihasználva ötletszerűen, valós társadalmi egyeztetés nélkül kialakított kerékpársávok jelentős részét. Többségük káros, fokozza a balesetveszélyt, a károsanyag kibocsátást és társadalmi feszültséget keletkeztet, ami a rossz idő beálltával elviselhetetlenné válhat. Az élhető város modellje nem érhető el önmagában a kerékpáros közlekedés autóforgalom hátrányára történő támogatásával."
    Az autóklub felhívta a figyelmet a pozitív ösztönzés lehetőségére, például, hogy az autóját alkalmanként leállító autóvezető kedvezményesen utazhasson a BKK járatain.
    Az autóklub szerint elengedhetetlen a valós társadalmi párbeszéd, átgondolt döntéselőkészítés. "Mindezek hiányában minden voluntarista kezdeményezés kudarcra van/lesz ítélve."
    "Csalódottan szembesültünk azzal, hogy minden pozitív kezdeményezésünk és együttműködési szándékunk ellenére a Fővárosi Főpolgármesteri Hivatallal érdemi együttműködésre nem volt lehetőségünk. (...) Felkérjük T. Főpolgármester Urat, hogy a Magyar Autóklub fenti javaslatait, állásfoglalását a döntéselőkészítés keretében a továbbiakban méltassa érdemi válaszra" - áll az autóklub közleményében.
     Budapesten az agglomerációval együtt több millió ember autózik, "kérjük a Főváros vezetését, hogy az eddiginél nagyobb empátiával kezelje ennek a mértékadó tömegnek az érdekrendszerét" - írta a Magyar Autóklub Elnöksége.