József napja van. | 2024.03.19

Szijjártó: Ausztria az egyik legfontosabb szövetségese Magyarországnak

2020-09-25 13:59:00

Ausztria az egyik legfontosabb és legszorosabb szövetségese Magyarországnak - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

    Szijjártó Péter megbeszélést folytatott Karoline Edtstadlerrel osztrák Európai Unióért és alkotmányért felelős miniszterrel, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: nagyra becsülik a jelenlegei osztrák kormányt, és bár vannak kérdések, amelyek tekintetében eltér az álláspontjuk, nem hagyják, hogy ezek "túszul ejtsék" az együttműködést.
    Kifejtette: lényeges területeken ért egyet a két ország, ilyen az EU bővítése a Nyugat-Balkán felé és az illegális bevándorlók kötelező letelepítési kvótájának elutasítása.
    Az Európai Bizottság új migrációs paktumáról elmondta: Magyarország rendkívül negatívan ítéli meg, amit az uniós testület letett az asztalra, mert úgy tűnik, Brüsszel nem tanult az elmúlt évek hibáiból és nem adta fel a bevándorláspárti politikáját.
    Ez a csomag egy reménytelen kísérlet, hogy ne nevezzék kvótának azt, ami valójában az - fogalmazott.
    Az előterjesztés a migránsok szétosztásáról szól, amit Magyarország nem támogat. Ha most újabb illegális migrációs hullámok lennének, azok már komoly egészségügyi kockázatot is jelentenének, ezért továbbra is az a magyar álláspont, hogy a migrációt nem kezelni, hanem megállítani kell, de ez a csomag még mindig a kezelésnél tart - mutatott rá.
    Szijjártó Péter közölte: a határt továbbra is erősen védik és nem engedik meg illegális migránsok érkezését az ország területére.
    Kitért rá: más közép-európai országokhoz hasonlóan az Európai Bíróság előtt támadják meg az EU mobilitási csomagját, amely bürokratikus intézkedésekkel hozza hátrányos helyzetbe a közép-európai szállítmányozási vállalatokat.
    Megjegyezte: Ausztria a második legfontosabb kereskedelmi partnere Magyarországnak, a harmadik legnagyobb beruházó az országban, és 2500 itt működő osztrák cég mintegy 70 ezer embernek ad munkát.
    Kérdésre a külügyminiszter elmondta: a magánéletét és a közéleti tevékenységét élesen elválasztja egymástól.
    Már korábban is többször szerepelt a közösségi oldalán, hogy alkalmanként helikopterrel utazik, de úgy tűnik, ez eddig  "nem mindenkinek tűnt fel" - fogalmazott.
    Közölte: akkor használta a rendőrség helikopterét, amikor szükség volt rá, hogy elvégezze a munkáját, amellyel a választók megbízták és amely a magyarok érdekét szolgálja.
    "Nem szórakozásról van szó, hanem munkavégzésről" - jelentette ki, méltatlannak nevezve a kritikákat.
    Ugyancsak kérdésre Szijjártó Péter közölte: a koronavírus-járvány elleni védekezésben nem haboznak meghozni egy olyan döntést sem, amellyel meg tudják védeni a magyarok életét, egészségét és a gazdaság működőképességét.
    Ha a körülmények lehetővé teszik, hogy enyhítsenek a korlátozásokon, enyhítenek, és ha szigorítani kell, akkor pedig szigorítanak - mondta.
    Azt is elmondta: elfogadhatatlan, hogy a szolidaritás csak az illegális bevándorlók befogadása lehet, erre Magyarország nem hajlandó, akkor sem, ha emiatt sok politikai támadással kell szembenéznie.
    A határvédelem is a szolidaritás egy formája, mert ezzel megakadályozták, hogy illegális bevándorlók tömegei jussanak el más európai országokba is - emlékeztetett.
    Karoline Edtstadler hangsúlyozta: Magyarország megbízható partnere Ausztriának, baráti ország, az együttműködésük nagyon fontos, és ennek így kell maradnia a jövőben is.
    A bizottság migrációs csomagjáról elmondta: az illegális bevándorlás kezelésére a kötelező szétosztás nyilvánvalóan nem működik, ez az irány kudarcot vallott.
    Fontos a szolidaritás, de annak más formája is van, nemcsak az illegális bevándorlók befogadása - vélekedett.
    Az osztrák miniszter kiemelte a jogállamiság jelentőségét, azt mondta, ez országa számára olyan alapérték, amellyel kapcsolatban nem lehetséges a kompromisszum.