József napja van. | 2024.03.19

Megújul a regéczi vár palotaszárnya

2020-09-25 13:18:00

Szeptember 24-én a Regéci Vár Látogatóközpontban Regéc önkormányzata sajtótájékoztatót hívott össze abból az alkalomból, hogy megújul a vár egykori palotaszárnya, valamint a csatlakozó épületrészek állagvédelmére kerül sor. Ugyanis az INTERREG határon átnyúló program keretében, „Castle to castle” (Kastélytól kastélyig) címen, 1 885 496,83 euró támogatást nyertek. A projekt 2020. december 31-én fejeződik be.

A projekt célja, hogy történetileg és építészetileg hitelesen hajtsák végre a várrekonstrukciót. A XXI. századi komplex látogatói igényeknek megfelelő, élményekre alapozó látogató- és rendezvényközpont kialakítása, fejlesztése, a helyi sajátosságokhoz kötődő, azokat erősítő turisztikai látványosság létrehívását tartják szem előtt.

Regéc önkormányzata 2015-ben turisztikai vonzerőfejlesztési pályázati támogatással komplex beruházást valósított meg a várban. 329 évvel a császári katonák által történt lerombolása után újjáépült az Öregtorony, a látogatók kényelmét szolgáló és élményt nyújtó új szolgáltatások jöttek létre, valamint interaktív látogatóközpont épült a település központjában, ahol a tárlat II. Rákóczi Ferenc gyermekkoráról és a vár mindennapi életéről élményszerű áttekintést nyújt az érdeklődők számára.

A projekt keretében hagyományos falazási technikával a pincétől a tetőzetig kiegészítik a 16. században épült pompás, emeletes keleti reneszánsz palotaszárny jelenleg romos falait.

A várban pezsgő élet folyt egykor: a fogadóterem az emeleten kapott helyet, a földszinten pékkemencék működtek, a pincében a tartósító eceteshordókat tárolták. A palota keleti oldalán egykor állt Kisbástya szintén a fejlesztés része, ennek a várárokba nyúló alapját alapos kutatással sikerült feltárni. Bemutatásra kerül többek között a reneszánsz palota alatt húzódó nagy kiterjedésű pince is, amelyet évszázadokon keresztül törmelék töltött meg. A palotaszárny új vonzó kiállításai bemutatják a vár e dicsőséges korszakát. A terveket úgy, mint korábban is, Kosdi Attila építészmérnök készítette el.

A jelenleg folyó régészeti feltárási munkálatok során számos díszes kályhacsempe és természetesen a mindennapi élet eszközei is előkerültek. A nagyrészt elpusztult nyugati palotaszárny romja és helye pedig egyfajta régészeti park szerepét tölti majd be a jövőben. Itt a látogató a feltárás különböző szakaszaiba is beleláthat, így egyedülálló módon megismerkedhet a régészek munkájával és a leletmegőrzés szerteágazó feladataival.

A fejlesztés eredményeképpen létrejövő, a vár egykori fényét visszatükröző palotaszárny és kapcsolódó élményelemek várhatóan ez év végén készülnek el – hangzott el a sajtótájékoztatón. Nyitóképen a megújuló Palotaszárny látványképe.

A BRTV korábban készített drónfelvételt Regéc váráról.