József napja van. | 2024.03.19

Szakértő: nem okoz a vírus szerkezetében végleges változást a fizikai behatás

2020-09-25 13:02:00

Nem okoz a koronavírus szerkezetében végleges változást a fizikai behatás, mert felülete rugalmas, alakja gumilabdaszerűen visszaáll - mondta Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának dékánja az M1 aktuális csatorna péntek délelőtti műsorában annak kapcsán, hogy az egyetem kutatóinak a világon az elsők között sikerült megvizsgálniuk az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét.

    Kellermayer Miklós, a kutatás vezetője elmondta: több mint százszor nyomták össze a vírust, de az mindig visszaugrott eredeti alakjára.
    Az atomi erőmikroszkóppal végzett kutatásból az is kiderült, hogy a vírus tüskefehérjéinek viselkedése mozgékony, ennek a vírus könnyebb megtapadásában lehet szerepe - tette hozzá. A kutatás szerint ezzel magyarázható, hogy míg általában a vírusok a gazdatestet elhagyva sebezhetővé válnak, a SARS-CoV-2 azonban tárgyak felületén megtapadva is hosszú ideig fertőzőképes maradhat.
    Arra a kérdésre, hogy a kutatás segíteni tud-e a vakcinafejlesztésben, azt válaszolta: a kutatással meg lehet vizsgálni, milyen hatással vannak a vírusra a kémiai, biológiai módszerek, például az UV-sugárzás, a kémiai anyagok, a fertőtlenítőszerek, de a vírus ellen immunitást kifejlesztő módszerekre csak közvetetten lehet belőle következtetni.