Auguszta napja van. | 2024.03.29

Százhetven millió forintért fejlesztenek két fürdőhelyet Tolnában

2020-09-19 11:55:00

Mintegy 170 millió forintos fejlesztést valósítanak meg az önkormányzatok Tolna megye két szabadvízi fürdőhelyén a Terület- és településfejlesztési operatív program (Top) támogatásával - közölték a települések vezetői az MTI-vel.

    Faddon 60 millió forintos projekt részeként kikotorják az iszappal feltelt Bartal-csatornát, csónaklépcsőket építenek, így átjárható lesz a faddi és a tolnai Duna-holtág - mondta Fülöp János polgármester (Fidesz-KDNP).
    A holtágak összekapcsolása jó lehetőség lesz a sportolók és a vízi túrázók számára; egy későbbi fejlesztéssel a tolnai holtágat összekötnék és a Sióval, így egy hosszabb, élő vízi út jöhetne létre - tette hozzá.
    A munkát ez év őszén kezdik, és a tervek szerint 2021. tavasszal fejezik be.
    Szálkán a Top 116 millió forintos támogatásával a 67 hektáros Szálkai-tavon alakítanak ki partvédelmet, amire azért van szükség, mert az elmúlt években a csapadék bemosta a töltésgátat a tó medrébe - mondta Pálfi János független polgármester. A jövő tavasszal kezdődő munka során 310 méter hosszan terméskőfalat építenek a tó partján, és iszapkotrást végeznek.
    Az idei nyáron mindkét helyszínen jelentősen több volt a fürdővendég a korábbi évekhez képest. Szálkán évente 30 ezren keresik fel a tavat, az idei szezonban mintegy 40 ezer vendég fordult meg, és a szállások teljes kihasználtsággal működtek - mondta Pálfi János. Wusching Gábor, a Faddon településüzemeltető Fatodi Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy a szintén Top támogatással, 140 millió forintos forrásból felújított fadd-dombori szabadstrandot hétvégente több ezren keresték fel.