Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szociális államtitkár: bővül az egyházi szociális ellátórendszer

2020-09-16 17:20:00

A kormány kétmilliárd forint hazai forrással támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését - jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán Debrecenben.

    Fülöp Attila a Szent Erzsébet Otthon előtt tartott tájékoztatón azt mondta, ebből a forrásból 42 fenntartó - valamennyi egyházi intézmény - az ország csaknem száz helyszínén bővíti szociális ellátórendszerét új intézmények építésével, illetve meglévő intézményeik kapacitásának növelésével.
    A támogatás az alapszolgáltatásokra - nappali intézmények, segítség nyújtás, fogyatékosokat támogató szolgálat - és a szakellátásra - elsősorban az idősotthonok bővítésére - is kiterjed - hangoztatta.
    Hozzátette: a támogatási döntés 724 férőhelyet érint, amelyek meglévő idősotthonok bővítésével, illetve újak építésével jönnek létre.
    "A kormány a szociális területen is stratégiai partnerként tekint az egyházakra" - mondta Fülöp Attila magyarázatul hozzátéve: egyrészt azért, mert a szociális munkavégzés nemcsak az érintettek fizikai állapotáról, hanem a lélek rendbetételéről is szól, másrészt azért, mert az egyházaknak több évszázados, évezredes tapasztalatai vannak ezen a területen. "Már akkor is segítettek, amikor még nem volt szociális ellátó rendszer", számukra ez "természetes működésükből eredő misszió, nem újkori jogszabályi kötelezettségen alapul" - fogalmazott a szociális államtitkár Debrecenben.
    Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök hozzátette: a program keretében bővítik a jelenleg 98 idős ember gondozására alkalmas debreceni Szent Erzsébet Otthont, ahol újabb tíz családnak tudnak majd segíteni.
    A 74 idős embernek otthont adó nyíregyházi Seregély István Papi Szociális Otthont további 25 fő befogadására teszik alkalmassá, Hajdúszoboszlón 99 fős szociális otthont, Hajdúböszörményben pedig 50 fős idősotthont építenek - ismertette a püspök.
    Palánki Ferenc köszönetet mondott, hogy a kormány kérésüknek eleget téve támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését a férőhelyfejlesztéssel, és az ellátottak normatív támogatásának biztosításával.
    A megyéspüspök azt mondta, az idősotthoni szolgálat "az isteni szeretet megmutatkozásának lehetősége számunkra".