Gedeon napja van. | 2024.03.28

Deutsch Tamás: az EU-ban véget kell vetni a tagállamokkal szembeni politikai és ideológiai hidegháborúnak

2020-09-16 14:15:00

Az Európai Uniót legyengítő megosztottság felszámolása érdekében véget kell vetni a tagállamokkal szemben viselt politikai és ideológiai hidegháborúnak és a kettős mérce alkalmazásának - jelentette ki Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő szerdán Brüsszelben abban a plenáris EP-vitában, amely Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöknek az unió helyzetét értékelő beszédét követte.

    A magyar EP-képviselő arról beszélt, hogy az unió mindennapjait súlyos megosztottságok terhelik, amelyek miatt elvesztette vezető szerepét a világban.
    Deutsch Tamás véleménye szerint az unión belüli intézményes megosztottság felszámolására az Európai Bizottságnak egyebek mellett kezdeményeznie kell, hogy valamennyi uniós állampolgár egyformán hozzáférhessen a szabad munkavállalás lehetőségéhez más tagországokban. Továbbá haladéktalanul javaslatokat kell tennie a kelet- és közép-európai kis- és közepes vállalkozásokat (kkv-k) hátrányosan megkülönböztető jogszabályok, így a szállítás és a szállítmányozás területén is megosztottsághoz vezető versenyhátrányok megszüntetésére.
    Aláhúzta: azonnal szülessen döntés Románia, Bulgária és Horvátország schengeni csatlakozásáról. Évtizedes uniós tagságuk ellenére ezen országok állampolgárai még mindig kirekesztettek a szabad mozgást biztosító európai rendszerből. Ez az állapot szintén szomorú szimbóluma az unió megosztottságának - emelte ki.
    Az uniós bizottságnak szerinte olyan új jogalkotási javaslatokat kell megfogalmaznia egyebek mellett a klímavédelem, a szociális pillér és a bevándorlás kérdéseiben, amelyek nem újabb vagy a jelenleginél mélyebb megosztottsághoz, ideológiai vitákhoz vezetnek, hanem amelyek a tagállamok és az uniós intézmények széles körű támogatását élvezik.
    Az Európai Bizottság elnökének az uniós források elosztására vonatkozó terveiről a fideszes képviselő magyar újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy az uniós bizottság hamarosan megjelenő jogszabálytervezete a források szabályos, az alapszerződésben megfogalmazott értékeket szolgáló felhasználását irányozza elő. Von der Leyen az unió pénzügyi érdekeinek védelméről beszélt - húzta alá.
    Az uniós bizottság elnöke "láthatóan letett arról a helytelen elképzeléséről, hogy a politikai furkósbotként használható jogállamisági mechanizmust mantrázza" - tette hozzá Deutsch Tamás.
    Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselője az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában azt közölte, karnyújtásnyira kerültek a magyarok az európai minimálbérhez és az egészségügyi unióhoz.
    "Hiszünk benne, hogy a tisztességes megélhetés, a tisztességes bér és a magas szintű egészségügyi ellátás minden európai magyarnak jár" - fogalmazott a képviselő.
    Molnár Csaba DK-s EP-képviselő a vitában felszólalva azt mondta, hogy a jelenleg tapasztalt rendkívüli idők rendkívüli tettekre sarkallták az Európai Uniót, így születhetett meg az európai munkahelyeket és állampolgárokat védő gazdasági mentőcsomag. Szavai szerint azonban Orbán Viktor miniszterelnök akadályozni kívánja a csomag elfogadását az abban szereplő - a jogállamiságot érintő - politikai feltételrendszer miatt. A képviselő véleménye szerint ragaszkodni kell ezen feltételekhez, amelyek nemcsak az európaiakat, de a tisztességes magyar emberek millióit is védik.
    Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője felszólalásában azt mondta, kétségek vetődnek fel az Európai Bizottság szavahihetőségét illetően. A bizottság többször hangoztatta ugyanis azt, hogy nem köt kompromisszumot a jogállamiság kérdésével kapcsolatban, a szavakat azonban nem követték tettek. Arra emlékeztetett, hogy a nemrégiben Magyarországon járt Annegret Kramp-Karrenbauer német honvédelmi miniszter "a magyar történelem egyik legnagyobb fegyverkereskedelmi szerződését tárgyalta le". Nem csoda, hogy így nincs előrelépés a magyar jogállamiság ügyében - hangoztatta.
    Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője közleményében történelmi áttörésnek nevezte Ursula von der Leyen kiállását az egészségügyi unió koncepciója mellett. Áttörésként értékelte azt is, hogy az Európai Bizottság elnöke felvetette a tagállami egészségügyi kompetenciák újragondolását is, ami - véleménye szerint - elengedhetetlen az egészségügyi rendszerek között meglévő súlyos egyensúlytalanságok megszüntetéséhez.
    "Erős egészségügy nélkül nincs erős nemzet. Erős ellátórendszerek nélkül nincs erős Európa" - fogalmazott a szocialista képviselő.