Máté napja van. | 2020.09.21 | MNB középárfolyam:

Kaliforniai bíróság: a Trump-kormányzat kiutasíthat egyes, védett migránsokat

2020-09-15 19:21:46

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság döntése értelmében az amerikai kormány kiutasíthat egyes, eddig védettséget élvező migránsokat az Egyesült Államok területéről.

    A döntés négy ország - Salvador, Haiti, Nicaragua és Szudán - állampolgáraira vonatkozik, akik eddig az országaikban uralkodó humanitárius helyzet miatt élveztek védett státuszt.
    Döntésével a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette egy San Franciscó-i szövetségi bíró korábbi határozatát, amely - az érintettek Egyesült Államokban született és már amerikai állampolgárságú gyermekeinek perkeresete nyomán - éppen e védett státuszra hivatkozva tiltotta meg e négy ország állampolgárainak kiutasítását. A döntés mintegy 300 ezer embert érint.
    Donald Trump elnök kormányzatának érvelése szerint a védettség immár nem jogos, mert ezek az országok, ahol valaha háborús viszonyok uralkodtak, mára már biztonságosaknak tekinthetőek.
    Érvelésében a fellebbviteli bíróság a többi között kifejtette, hogy a védett státusz megszüntetéséről hozott kormányzati döntés nem kapcsolható össze Donald Trump amerikai elnök 2018-ban tett, egyes jogvédő szervezetek által vitathatónak ítélt bevándorlásellenes kijelentésével.
    Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civilszervezet - amely az érintettek gyermekeinek perkeresetét támogatta - közleményben reményét fejezte ki, hogy a négy ország állampolgárainak kiutasítására a közeljövőben nem kerül sor. A közlemény emlékeztetett arra is, hogy ezek az emberek hosszú évek óta élnek az Egyesült Államokban, és gyermekeik már amerikai állampolgárok.