Máté napja van. | 2020.09.21 | MNB középárfolyam:

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és az SZTNH

2020-09-15 16:11:17

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZNTH).

    Az SZNTH kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az együttműködés célja, hogy az egyetem hallgatói tudatosabban kezeljék a létrehozott szellemi tulajdonukat és megtanulják, hogyan tudják hasznosítani. Az SZTNH az együttműködés első lépéseként 500 ingyenes tankönyvet - a Bevezetés az iparjogvédelembe című könyvet - ajánlott fel az első éves hallgatóknak, hogy könnyebben elsajátíthassák az eredményeik megvédéséhez szükséges tudást.
    A közlemény szerint Horváth Zita, a Miskolci Egyetem rektora az aláírást megelőzően azt hangsúlyozta: azért fontos számukra ez a megállapodás, mert szeretnék, ha a Miskolci Egyetemen keletkezett tudás az egyetemen is maradna, ott hasznosulna. Elmondta: az intézmény vállalta azt is, hogy az SZTNH számára szakértőket biztosít, segítve ezzel a hivatal szemléletformáló munkáját.
    Pomázi Gyula, az SZNTH elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar diákok rendkívül kreatívak és innovatívak, azonban elmaradnak a nemzetközi mezőnyben, mivel a többség még nem tudja, hogy amit létrehozott, le kell védenie."Nem véletlen, hogy a hivatal jelmondata az Ötletből érték, hiszen egy átgondolt oltalmazás segítségével lehet az egyes találmányokból, kutatási eredményekből bevétele a tulajdonosoknak" - olvasható a közleményben.