Gedeon napja van. | 2024.03.28

Romániában közzétették a településenkénti fertőzési ráta térképét

2020-09-07 15:16:00

Romániában az egészségügyi minisztérium közzétette hétfőn az utóbbi két hétben településenként regisztrált koronavírus-fertőzési rátát, ugyanis az iskolák ennek függvényében dönthetik el, hogy a szeptember 14-én induló tanévben hagyományos, online vagy vegyes rendszerben kezdik-e el az oktatást.

    Az ország több mint 3100 településének túlnyomó többségében a zölddel jelölt forgatókönyvet lehet alkalmazni, vagyis megnyitnak az iskolák, az utóbbi két hétben  ugyanis a helyi lakosság kevesebb mint 1 ezrelékét diagnosztizálták koronavírussal.
    Az országban 43 olyan település van, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint 3 ezrelékénél mutatták ki a fertőzést: ezeken a vörössel jelölt forgatókönyvet kell alkalmazni, ami azt jelenti, hogy az oktatás minden osztály számára az interneten indul.
    Az ország 410 településén 1 és 3 ezrelék között mérték az utóbbi két hét lakosságarányos fertőzési rátáját. Ezeken a településeken a hatóságok a sárgával jelölt forgatókönyv alkalmazását javasolják, ami azt feltételezi, hogy az alsó tagozat és a végzős (8. és 12.) osztályok diákjai vehetnek részt személyesen az órákon, a többi diák számára pedig - heti, kétheti váltásokban - váltakozva szerveznek hagyományos és online oktatást.
    Az iskolák a rendelkezésükre álló hely függvényében elvileg szabadon dönthetnek arról, hogy a zöld, sárga vagy vörös forgatókönyvet alkalmazzák.
    A fertőzési ráta alapján egyetlen megyeszékhely sincs a 43 vörössel jelölt település között, ahol zárva maradnak az iskolák, de a kétmilliós Bukarestben és számos nagyvárosban 1 és 3 ezrelék között van a kéthetes fertőzési ráta, az iskolák tehát nem fogadhatják valamennyi diákjukat az órákon, egy részüknek online oktatást kell szervezniük.
    A jelentős számú magyar lakossággal rendelkező városok közül Marosvásárhely, Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy, Szatmárnémeti, Székelyudvarhely és Gyergyószentmiklós a zöld, míg Nagyvárad, Csíkszereda és Kézdivásárhely a sárga zónához tartozik.