Andrea napja van. | 2024.04.18

Megszüntette a CIG Emabit korlátozásait az MNB

2020-09-07 11:55:00

Megszüntette a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG Emabit) korlátozásait a Magyar Nemzeti Bank (MNB), így a társaság ismét köthet új biztosítási szerződéseket, és meghosszabbíthatja az eddigiek érvényességét - közöle az MNB az MTI-vel hétfőn.

    A korlátozás feloldását azzal indokolták, hogy a CIG Emabit végrehajtotta a helyreállítási tervében előírtakat, így már rendelkezik a jogszabályi előírásoknak megfelelő szavatolótőkével.
    Újabb 1 évre megtiltották ugyanakkor, hogy a biztosító olaszországi, határon átnyúló tevékenysége során a kezességi és garanciaágazatba tartozó biztosításokat kössön, vagy meghosszabbítsa a régieket. Az MNB szerint nem állapítható meg teljeskörűen a biztosító felkészültsége, vagyis - mint írták - kockázatokkal járna, ha az olasz piacon kezesi és garanciabiztosítási tevékenységet végeznének.
    A jegybank 2020. március 26-án kötelezte új helyreállítási terv beadására a CIG Emabit-ot, aminek a biztosító április 15-én tett eleget. A benyújtott tervet több alkalommal ki is egészítették, az MNB ezért április végén meghosszabbította a tőkemegfelelés helyreállítására rendelkezésre álló határidőt.
    A helyreállítási tervet a június 30-i MNB-határozat hagyta jóvá, engedélyezve azt is, hogy a biztosító 400 millió forint kiegészítő szavatolótőke-elemet vonjon be a tőkehelyzet rendezése - olvasható a közleményben.