Tivadar napja van. | 2024.04.20

Huszonöt évvel ezelőtt indult újra a jogászképzés Győrben

2020-09-02 13:29:27

Huszonöt évvel ezelőtt, 1995 őszén indult újra a jogászképzés Győrben. Erről emlékeztek meg a Széchenyi István Egyetem (SZE) Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának tanévnyitóján szerdán a győri városháza dísztermében. Az ünnepségen részt vett Darák Péter, a Kúria elnöke.

    Darák Péter beszédében a mesterséges intelligencia jogi hivatásban való alkalmazásáról beszélt. Elmondta, hogy az ő generációja visszafelé tekint és a múltból próbál következtetéseket levonni a jövőre nézve, de a jövő jogászai más kihívásokkal szembesülnek majd.
    Kiemelte, hogy a koronavírus-járvány lassította a közigazgatást, csökkentek a személyes találkozások, viszont ez elősegítette a technológiai innovációs fejlesztéseket. Példaként említette, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzésekbe bevont embereket és cégeket mesterséges intelligencia alkalmazásával választja ki egy olyan adatbázisból, amelyet a felhasználók hoztak létre.
    A mesterséges intelligencia alkalmazásával elemző és ellenőrző rendszereket lehet kiépíteni, de a munkavégzést is rugalmassá és hatékonyabbá teheti, mert amellett, hogy több hasznos információhoz lehet rövidebb idő alatt hozzájutni, a munkavégzési szokásokat is figyelemmel lehet kísérni - mondta Darák Péter.
    Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatásban a mesterséges intelligenciát az azonnali fordításban, a keresésben, videókép analízisben, élő beszéd írott formában történő azonnali feldolgozásában, összefüggések keresésében és csoportba rendezésben lehet alkalmazni.
    A bíróságokon az érzékeny adatok anonimizálásában adhat nagy segítséget, ugyanakkor a fordításban, szakirodalom elemzésben, a törvényi szakaszok és paragrafusok felismerésében, összefüggések keresésében, vagy az automatikus beszédfelismerésben és írásban is alkalmazni lehet - sorolta a Kúria elnöke.
    A tanévnyitón Pergel Elza (Fidesz-KDNP), Győr alpolgármestere azt mondta, hogy a városnak az egyetemmel szoros a kapcsolata, hiszen az SZE a megyeszékhelyen olyan tevékenységet folytat, amely a gazdaságot és a helyi közösséget fejleszti. A cél, hogy Győr fiatalos szellemiségű, de hagyománytisztelő város legyen - mondta az alpolgármester.
    Lévayné Fazekas Judit, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar dékánja felidézte, hogy 1776-ban Mária Terézia hozta létre Győrben az ország első királyi jogakadémiáját. 1874-ben átszervezték a képzést, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal 1892-ben megszűnt.
    A jogászképzés 1995-ben indult újra az ELTE Állam- és Jogtudomány Karával kötött együttműködés részeként, a győri egyetemhez 2002-ben került.
    A karnak több mint 1200 hallgatója van, közülük 368 elsőéves. Öt szakon oktatnak, nappali és levelező tagozaton.
    A tanévnyitón elismeréseket és díjakat adtak át azoknak, akik sokat tettek a jogászképzés újraindításáért, valamint segítették a képzést az elmúlt negyedszázadban.