Auguszta napja van. | 2024.03.29

Szijjártó: a konzuli szolgálat segít a magyarokon

2020-09-01 19:01:00

A konzuli szolgálat munkatársai továbbra is állomáshelyeiken vannak, hogy az esetlegesen bajbajutott magyar állampolgároknak segíteni tudjanak - emelte ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden délután a Facebook-oldalán.

    Szijjártó Péter azt mondta: a koronavírus-fertőzöttek számának drámai emelkedése azt mutatja, az egész világon újra berobbant a járvány. A kormány legfontosabb feladata, hogy meggátolják ennek begyűrűzését Magyarországra, hogy megvédjék a magyar embereket. Ezért kell újra szigorú intézkedéseket bevezetni, ezért vezettek be ismét utazási korlátozásokat a határokon - tette hozzá.
    Elmondta azt is, hogy jelenleg a megszokottnál kevesebb határátkelőhelyet lehet igénybe venni. Ezek listája megtalálható a rendőrség honlapján - ismertette.
    A miniszter emlékeztetett: a konzuli szolgálat piros kategóriájúvá minősítette a világ valamennyi országát. Ez azt jelenti, hogy nem tiltják, de nem ajánlják a külföldre utazást.
    Ennek jogi következménye, hogy azok, akik korábban befizettek külföldi utazásra, elállhatnak az utazási szerződésüktől és jogukban áll a teljes befizetett összeget visszaigényelni - ismertette.
    Szijjártó Péter felidézte azt is, hogy amikor tavasszal le kellett zárni a határokat, a legfontosabb kérdés az ingázás volt. Most lehetővé teszik az ingázást, hogy a határ túloldalán dolgozó magyarok át tudjanak menni dolgozni. Kiemelte: a határátlépés időpontját a határon rögzítik, s ahhoz képest 24 órán belül vissza kell térni a karantén elkerülése érdekében.
    Szólt arról is, hogy folyamatosan kapcsolatban vannak más országok hatóságaival, külügyminisztériumaival. A közép-európai és a visegrádi országok minisztereivel már hétfőn egyeztettek. Ezek során megkapták a szükséges biztonsági garanciákat, így a cseh, a lengyel és a szlovák állampolgárok korábban befizetett utazásaikra, beléphetnek Magyarországra egy negatív teszteredménnyel. Továbbá hasonló szabályok szerint a magyar állampolgárok is utazhatnak a visegrádi országokba.
    Szijjártó Péter kiemelte: folyamatosan figyelik a járványügyi helyzet alakulását és szükség esetén változtatnak a kedden hatályba lépett, egyelőre egy hónapra érvényes szabályokon.