Gedeon napja van. | 2024.03.28

Tizenéves magyar kutató dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen

2020-08-26 16:40:00

Ecsedi Boglárka, az idei Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny I. helyezettje hat hétig részt vett a Bécsi Orvostudományi Egyetemen folyó tudományos projekt kutatómunkájában, szeptember 16-án pedig előadást tart az elvégzett kutatómunkáról a FameLab nemzetközi tudományos versenyén - tájékoztatta a Magyar Innovációs Szövetség szerdán az MTI-t.

    Az összegzés felidézi, hogy az idei, 29. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny egyik 1. helyezettjét, Ecsedi Boglárkát, a Hajdúböszörményi Bocskai István Gimnázium diákját meghívták a Bécsi Orvostudományi Egyetem Orvosi Fizika és Biomérnöki Központjába. Ecsedi Boglárka a meghívást a versenyre kidolgozott Visszaáramlások detektálása tanulóalgoritmus használatával - mély neurális hálók és mesterséges intelligencia a számítástechnikai képelemzésben című projektjével érdemelte ki.
    A magyar gimnazista július közepétől augusztus végéig dolgozott a Bécsi Orvostudományi Egyetemen a Magyar Innovációs Szövetség támogatásával.
    A közlemény szerint a kutatócsoport azon dolgozik, hogy olyan szoftvertechnológiai megoldásokat nyújtsanak a modern orvoslásnak, amely a jövőben kiválthatja a biopsziával járó adatgyűjtési és -elemzési eljárásokat orvosi képalkotás és gépi tanulás segítségével tumorgyanú esetén. Ecsedi Boglárka a csapat meglévő képanalizáló algoritmusának C++-ban való fejlesztésében és validálásban vett részt, amelynek célja az volt, hogy az megfeleljen a nemzetközi egységességet szorgalmazó kezdeményezés, az Imaging Biomarker Standardization Initiative (IBSI) előírásainak.
    A témáról a magyar tehetség a FameLab nemzetközi tudomány-kommunikációs verseny magyarországi döntőjén fog előadást tartani szeptember 16-án. A FameLab a világ vezető tudomány-kommunikációs versenye. Célja, hogy megtalálja a tudomány új arcait, azokat az embereket, akik a 21. század közönsége számára inspirálóan és izgalmasan tudnak beszélni fontos tudományos témákról - olvasható a közleményben.