Emma napja van. | 2024.04.19

Andrzej Duda: Magyarország a lengyelek kipróbált barátja

2020-08-26 14:44:00

A jelenlegi geopolitikai helyzetben a közép-európai országoknak szükségük van kipróbált barátokra, a lengyelek számára Magyarország és a magyarok ilyenek - állapította meg Andrzej Duda lengyel elnök abban a levélben, amelyet a lengyel-magyar nyári egyetem résztvevőihez intézett.

    A mintegy kétszáz magyar és lengyel egyetemista részvételével a dél-lengyelországi Krasiczynben e héten zajló 3. lengyel-magyar nyári egyetem keddi gálaestjén felolvasott levélben Andrzej Duda a világban zajló "áttörés jellegű" geopolitikai folyamatokra utalt, és aláhúzta: Lengyelország és Magyarország jelenlegi helyzete megköveteli az erős és hatékony állam építését.
    "Szerencsére mindkét ország már bizonyos ideje olyan politikát képvisel, melynek célja a szuverenitás és a jól felfogott nemzeti érdek megerősítése" - fogalmazott.
    A jelen történelmi pillanat tudatosítja azt is, mennyire szükségünk van "kipróbált barátokra"  - folytatta Duda, aláhúzva: "Lengyelország és a lengyelek számára éppen a magyar nemzet jelent ilyen barátot".
    Ebben az összefüggésben az államfő kiemelte a kétoldalú együttműködés ikerintézményeinek, a krasiczyni nyári egyetemet szervező lengyelországi Felczak Intézetnek, valamint a magyarországi Felczak Alapítványnak a jelentőségét.
    Rámutatott: közel öt év óta Magyarország részvételével is működik a - Balti-, Fekete- és Adriai-tenger közötti térség országait felölelő - Három Tenger Kezdeményezés, amely formátum, mint írta, bizonyítja: térségünk politikailag megerősödött, és "többé nem a más fővárosokban születő tervek elszenvedő végrehajtója". A közép-európai országok tudatosították érdekeiket, és képesek együttműködni azok érvényesítésében - szögezte le Andrzej Duda.
    A Parlament mint a demokrácia biztosítéka című szerdai pódiumbeszélgetésben Marek Kuchcinski, a szejm korábbi elnöke, a lengyel-magyar parlamenti baráti tagozat elnöke, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) parlamenti frakciójának elnökhelyettese, Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára, valamint Arkadiusz Adamczyk történészprofesszor, a Felczak Intézet Tanácsának elnökhelyettese szólalt fel.
    Rácz kiemelte az átláthatóság, a törvényhozói folyamat nyilvánosságának követelményét, a kompromisszumkeresés elvét a magyar parlamentarizmusban. Bemutatta a parlamenti mechanizmusok megismerését célzó ifjúsági programokat, köztük az országos diákparlamentet.
    Kuchcinski a lengyel és a magyar parlamentarizmus több száz éves hagyományára utalva a legnyitottabbnak és legátláthatóbbnak nevezte a parlamentet a három hatalmi ág intézményei közül, egyebek között a parlamenti viták nyilvánosságára, a szejmben akkreditált több száz újságíró információkhoz való hozzáférésére hivatkozva.
    Kuchcinskinek - aki a krasiczyni nyári egyetem fő ötletadója, valamint a Kárpátok Európája projekt szervezője - szerdán a Felczak Intézet tiszteletbeli nagykövete címét adományozták. A politikus a cím első lengyel viselője, a magyarok közül tavaly Kovács István történész, író, diplomata, a lengyel-magyar együttműködés egyik legendás alakja kapta meg.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó