Emma napja van. | 2024.04.19

A horvát külügyminisztérium a határátlépés felgyorsítását kérte Bécstől

2020-08-23 19:20:00

Több kilométeres torlódás alakultak ki a szlovén-osztrák határon az osztrák szigorítások miatt, ezért a horvát külügyminisztérium azt kérte Bécstől, intézkedjenek a helyzet mielőbbi megoldása érdekében - közölte a tárca vasárnap.

    Ausztria szombat éjféltől új korlátozásokat vezetett be Horvátországgal szemben, és minden onnét érkezőt szigorúan ellenőriznek, azokat is, akik csak átutazóban vannak. Az új rendelet szerint az utasoknak a határon regisztrálniuk kell az egészségügyi hatóságoknál. A szlovén határőrség közlése szerint Bécs nem értesített őket az új szigorításról.
    A horvát sajtó szerint a turisták nem tudtak az új szabályozásról, ezért sokan élelem és víz nélkül maradtak. Voltak akik, szombaton tíz-tizennégy órát is várakoztak a határon, köztük sok német és holland állampolgár - írták a horvát lapok.
    A legnagyobb dugók a Karavanka-alagútnál és a Loibl-hágónál (Ljubelje) alakultak ki. Vasárnap délelőtt előbbinél négy órát, utóbbinál öt órát kellett várakozni, délutánra azonban valamelyest normalizálódott a helyzet.
    Bécs még a múlt héten a nem biztonságos kategóriába sorolta Horvátországot, és utazási figyelmeztetését adott ki. Augusztus 17-től az onnét érkezőktől negatív koronavírus-tesztet kérnek, amely nem lehet régebbi 72 óránál, vagy a beutazás után 48 órán belül PCR-tesztet kell végezni Ausztriában, amelynek eredményét házi karanténban kell megvárni. Ezt azzal indokolták, hogy az elmúlt napokban nőtt a fertőzöttek száma az országban, közülük sokan horvátországi nyaralásról tértek haza.
    A szlovén-horvát határon a szlovén közlekedési szolgálat jelentése szerint a torlódások nem nagyobbak, mint ami már megszokott ebben az időszakban. A legtöbbet a Macelj-Grusovje határátkelőnél kell várni, közel két órát.
    A szlovén kormány csütörtökön felülbírálta a biztonságos országok listáját, és Horvátországot "vörös listára" helyzete. A szlovén állampolgároknak hétfőig kell hazaérkezniük, ellenkező esetben két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A karantén nem váltható ki negatív koronavírus-teszttel.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
08:59
- Mezőgazdasági gépbe szorult világháborús gránátot hatástalanítottak a tűzszerészek
MTI hírfelhasználó