Gedeon napja van. | 2024.03.28

A vihar sem tudta megtörni a strandbirkózókat az ob budakalászi döntőjében

2020-08-16 10:03:53

Egy heves vihar közel két órára félbeszakította ugyan a küzdelmeket, végül mégis sikerült lebonyolítani az országos strandbirkózó bajnoki sorozat harmadik, egyben döntő versenyét szombaton.

    Újításként idén először három eseményből álló versenysorozat alapján hirdettek győzteseket a Dorogi Nehézatlétikai Club és a Magyar Birkózó Szövetség közös szervezésében lebonyolított bajnokságon. Az első állomásnak korábban Dorog, a másodiknak Balatonfüred, míg a döntőnek szombaton a budakalászi Lupa Beach adott otthont.
    Puksa Ferenc főszervező, a Dorogi Nehézatlétikai Club vezetője az MTI-nek a helyszínen elmondta, hogy a három korosztályban - U14, U 18 és felnőtt - mintegy 240-en vettek részt az ob-n, a mezőnyben más küzdősportok - ökölvívás, cselgáncs és szumó - képviselői is feltűntek.
    Délután épphogy elkezdődtek az U18-asok mérkőzései, amikor hatalmas vihar csapott le a Lupa-tóra, így ideiglenesen fel kellett függeszteni a versenyt. Csak a birkózók erejének és összefogásának köszönhetően sikerült megakadályozni, hogy a szél felborítsa a versenyszervezői sátrakat.
    Négy óra körül elállt az eső és folytatódhattak a küzdelmek. A felnőtteknél a férfiaknál és a nőknél egyaránt négy súlycsoportban hirdettek bajnokot. A versenyen többek között olyan ismert birkózók indultak, mint a londoni olimpiai bronzérmes, már visszavonult Hatos Gábor, a jelenlegi válogatott versenyzők közül pedig többek között az Eb-ezüstérmes Lévai Zoltán, a 2019-es Európa Játékokon második Torba Erik, a nőknél pedig az Eb-bronzérmes Galambos Ramóna és Németh Zsanett. Az ob győztesei 100 ezer, a másodikok 60, a harmadikok 40 ezer forintot kaptak.
    Az eredményhirdetés után, első alkalommal tartották volna meg a strandbirkózás éjszakáját, a rossz idő miatt azonban a rendezvénynek ez a része elmaradt.