Andrea napja van. | 2024.04.18

Kétszázötven migránst helyeztek karanténba Lampedusa közelében egy hajón

2020-08-04 14:19:00

Kétszázötven migránst helyeztek kéthetes karanténba a Lampedusa közelében tartózkodó Azzurra nevű hajón kedden - közölte az olasz média.

    A hajó a sziget befogadóközpontját hivatott tehermentesíteni, ahol napok óta elviselhetetlen a zsúfoltság.
    Nemrég migránsok százai hagyták el szicíliai szálláshelyeiket, ahol a karantént kellett volna eltölteniük, ami nagy aggodalmat keltett a helyiekben.
    Salvatore Martello, Lampedusa polgármestere kifogásolta, hogy több migráns érkezik a szigetre, mint 2011-ben, amikor rekordot döntött a számuk.
    idén 14 438 migráns és ért partot Olaszországban, miközben 2019 ugyanezen időszakában csupán 3920 volt a számuk - közölte a belügyminisztérium.
    A hatezer lakosú Lampedusa szigetén naponta több százan kötnek ki. Júliusban majdnem hétezer migráns érkezett, hatszor több, mint tavaly ugyanekkor.
    Martello az MTI-nek hétfőn adott interjújában tarthatatlannak nevezte az egészségügyi és biztonsági helyzetet Lampedusán. A polgármester jelezte: a sziget nem bírja a migrációs nyomást.
    Kezdetben a bevándorlókat Lampedusáról Szicíliába szállították át, de az ottani polgármesterek tiltakozása miatt az áthelyezések üteme egyre lassul. Martello hozzátette: a kormány megígérte, hogy egy ezerfős hajót állít fel Szicília partjainál, és arra helyezik át a migránsokat Lampedusáról.
    Az olasz kormány egyúttal azt tervezi, hogy fokozza a nyomást Tunéziára az illegális bevándorlás megfékezésért. Luciana Lamorgese belügyminiszter a napokban egyeztetett a tunéziai hatóságokkal, forrást és eszközöket ígért a hajók leállításáért cserébe.
    "Nem hagyhatjuk, hogy tömegek utazzanak illegálisan Olaszországba, és az olaszoknak a koronavírus elleni küzdelem során hozott áldozatai semmivé váljanak" - szögezte le Giuseppe Conte olasz miniszterelnök hétfőn. Conte hozzátette: a kabinet mindent megtesz azért, hogy mielőbb hazatoloncolják a gazdasági bevándorlókat.