Csongor napja van. | 2024.04.16

Ipolytarnóc 17 millió évvel ezelőtt Egyenlítő környéki sziget volt

2020-07-28 05:22:42

Hihetetlen időutazáson vesznek részt azok, akik ellátogatnak az ipolytarnóci Boróka-patak völgyébe. 17 millió évvel ezelőtti világ elevenedik meg a kíváncsi látogató előtt. A trópusi erdő 100 m magasságú fái között kanyargó folyópartján medvekutyák, ősorrszarvúak, madarak, kétéltűek, őzek, szarvasfélék oltják szomjukat, a vízben gázlómadarak, krokodilok, teknősök vadásznak.

A pillanatot az utókor számára egy vulkánkitörés őrizte meg, amikor vastag hamuréteggel fedte be a környezetét. Az állatok lábnyomai beleégtek az iszapba. A magas fák ledőltek, elégtek, de van olyan is, amely megkövesedve vészelte át az évmilliókat.

Az "Ősvilág Pompejének" is hívják Ipolytarnócot, utalva a Vezúv lábánál Kr. után 79-ben történt római város tragédiájára, amely a természeti katasztrófának köszönheti fennmaradását. A vulkáni hamuból kiszabadított Pompeji betekintést enged a két évezred előtti világba.

Ipolytarnóc is a vulkáni hamunak köszönheti hírnevét. Az ásatásoknak és kutatásoknak köszönhetően, évről-évre újabb értékes lelet kerül napvilágra. Idekerült a Bükkábrányban talált, viszonylag fiatal - 7 millió éves - mocsári ciprusok törzsei is, amelyeknek a korán kívül az a legfőbb érdekessége, hogy egyes részei szerves anyagként maradtak meg. 

Az őslények földjére az időutazás egy 4d mozifilm vetítéssel kezdődik. Az időalagút féregjáratában suhanó időkapszulában elromlik a vezérlés, és éppen a 17 millió évvel korábbi vulkánkitöréskor érkezik meg az utazó Ipolytarnócra.

Akik azt hiszik, hogy Ipolytarnóc mindig az Északi-középhegységben volt, azok nagyot tévednek. Túravezetőnk szerint a Boróka-völgy és a környező hegység, egy trópusi sziget volt valahol az Egyenlítő környékén, és a földrészek vándorlásának köszönhetően "került" Magyarországra.

Számos lelet támasztja alá, hogy Ipolytarnóc "partjait" tengervíz mosta. Többek között 23 millió éves delfinek, tengeri tehenek, krokodilok csontjai, megkövesedett cápafogak bizonyítják az egykori tengerpartot. Külön érdekesség, hogy a cápafogakat a helyiek megkövesedett madárnyelvként adták el hiszékeny turistáknak.

A mozifilm után, egy rövid sétával a miocén kori erdőn keresztül juthatunk el a Boróka-völgyben található tanösvényre. A látogatónak ritkán van arra lehetősége, hogy egy egyszerű lépéssel évezredeket "lépjen" át.

Az óránként induló túrákat jól képzett, szellemes vezetők teszik érdekessé. Sajnos nem jegyeztem meg túravezetőnk nevét. (E-mailben kértem küldjék el a nevét, de nem érkezett válasz, pedig megérdemelné, hogy néhány szóban megemlítsük felejthetetlen kalauzolását.)

A kb. másfél óráig tartó út egy pillanat alatt elrepült a jobbnál - jobb történek, anekdoták mesélése közben. A túravezetés legfőbb erénye az volt, hogy a csoport korosztályi összetételének (5 - kb 70 éves) megfelelően mindenki figyelmét felkeltette, és mindenki élvezte a túra minden pillanatát. 

A látogatók testközelből láthatták a cápafogakat rejtő rétegeket, a megkövesedett óriásfát, és a folyópartot a beleégett ősállatok lábnyomaival. A nagycsarnokban pedig megelevenedtek a 17 millió évvel ezelőtt élt állatok. 

Aki úgy dönt, hogy részt vesz az ipolytarnóci időutazáson, annak életre szóló, páratlan élményben lesz része. Az őslénypark megtekintése után, ha még marad ideje, akkor nézze meg a környék nevezetességet és ismerkedjen a palócvidék csodálatos világával.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok honlapját idekattintva megtekintheti.