Andrea napja van. | 2024.04.18

Szili Katalin: a trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell

2020-07-20 20:04:25

Megnyílt a Rákóczi Szövetség Kárpát-medencei Pedagógus Tábora a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sátoraljaújhelyen hétfőn.

    A rendezvényen Szili Katalin, a Kárpát-medencei autonómiatörekvések egyeztetéséért felelős miniszterelnöki megbízott az MTI-hez eljuttatott hangfájl szerint azt mondta: 2020 a nemzeti összetartozás éve, és a száz évvel ezelőtti trianoni békediktátumra mindig emlékezni kell.
    Kitért az idei koronavírus járványra is, úgy fogalmazott: "mi mindenkor megmaradunk".
    Szólt arról is, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarság "együtt van", egy nemzethez tartozónak érzi magát, és valósággá vált, amit az alaptörvény megfogalmazott, hogy "felelősséget viselünk egymásért".
    Azt mondta: ennek nem szabadna pártpolitikai vita tárgyává válni.
    Véleménye szerint három kérdésben egyetért a magyarság. Az egyik az állampolgárság, a másik a választójog, a harmadik pedig a határon túl élők autonómiája.
    Arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzeti identitás megőrzése a huszonegyedik században különösen fontos.
    A miniszterelnöki megbízott hangsúlyozta: minden nemzetnek joga van ahhoz, hogy saját identitását megőrizze, ebben "valamennyiünknek fontos szerepünk, missziónk van".
    Rendkívül fontosnak nevezte a magyarság megőrzését, mint mondta, jó lenne, ha száz, kétszáz, ötszáz év múlva is lenne magyar szó a Kárpát-medencében. "Mindannyiunkat ez vezérel", a pedagógusok vállára nagy súly nehezedik - tette hozzá.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány