Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2020-07-20 17:32:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    A Norvég-tenger fölött örvénylő ciklon hidegfrontja egészen Franciaország nyugati részéig elér. Ám ez a front általában nem okoz kiadós csapadékot. Európa többi részét jellegtelen nyomási mező jellemzi, ugyanakkor Románia térségében magassági hidegörvény található. Az itt kialakuló zivatarokat gyakran kísérte felhőszakadás, több mérőállomáson 50 mm-t meghaladó mennyiség hullott. A megszokott módon az Ibériai-félszigeten van a legmelegebb - 40 fok körül van a csúcsérték - ugyanakkor a Kelet-európai-síkság sarkköri vidékén is előfordul 30 fok. A Kárpát-medence időjárását gyenge anticiklonális hatás, majd kedden egy észak felől súroló hidegfront alakítja.

    Várható időjárás az ország területén keddig:
    ---------------------------------------------
    Hétfőn felhős, napos időre van kilátás. Délután elszórt jelleggel alakulhat ki záporeső, az Északi-középhegység térségében, az Észak-Alföldön, valamint az Alpokalján zivatar is. Kedden napsütés és a gomolyfelhők mellett szintén északkeleten, illetve nyugaton fordulhat elő zápor, zivatar, de ekkor már heves zivatarok is létrejöhetnek. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, csupán zivatarok környezetében fokozódhat viharossá a szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 12 és 18 fok között alakul, a hidegre hajlamos helyeken azonban 10, 11 fokot is mérhetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden többnyire 29 és 33 fok között várható, ugyanakkor északkeleten néhol csupán 27, 28 fok valószínű.