Auguszta napja van. | 2024.03.29

Globális összefogás szükséges a halálos sertéskór megállításához

2020-07-20 15:14:00

A sertéshús a legnépszerűbb húsféle a világon, a teljes húsfogyasztás 35,6%-át teszi ki. A sertéságazat számára az afrikai sertéspestés – az akár 100%-os halálozási rátájával – hatalmas problémává nőtte ki magát az elmúlt években, komoly veszteséget generálva az állatállományban és gazdaságilag is. Jelenleg is 51 ország érintett Afrikában, a Csendes-óceán térségében és Európában, és mivel oltás nincs ellene, a betegség nem csupán az állatok egészségére és jóllétére káros, hanem a gazdák megélhetésére is.

A koronavírus okozta nehéz helyzet közepette továbbra is terjed az afrikai sertéspestis, felerősítve az egészségügyi és társadalmi-gazdasági válságot. Számos érintett országban hiányoznak az emberi, anyagi és szakmai erőforrások a gyors felismeréshez, reakcióhoz és a betegség kontroll alatt tartásához.

„- Ebben a globalizált világban, amikor a betegségek villámgyorsan lépnek át határokat, a legújabb tudományos információk gyors megosztása, a nemzetközi összefogás és az afrikai sertéspestisről való adatszolgáltatás mind szükségesek a határokon átívelő betegségek terjedésének megállításához és hatásuk csökkentéséhez,” – mondta az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgató helyettese, Maria Helena Semedo.

A FAO és az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) felhívást intéz minden ország és partnerei felé, hogy fogjanak össze ezen halálos sertéskór ellen az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló közös kezdeményezésük égisze alatt.

Építve a FAO és az OIE közös, határokon átnyúló állatbetegségek fokozatos ellenőrzésére kialakított Globális Keretrendszerének (GF-TADs) jelentős tapasztalatára az állategészségügyi veszélyek kapcsán, az ezen belül életre hívott globális kezdeményezés az országos, regionális és globális partnerségek létrejöttét támogatja, erősíti az ellenőrző intézkedéseket és csökkenti ezen komplex és kihívást jelentő betegség hatását.

Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzésére irányuló kezdeményezés célja:

  1. Az országok ellenőrzési kapacitásainak növelése (megelőzés, válasz, kiírtás) összhangban az OIE nemzetközi szabványaival és a legújabb tudomány bizonyítékokon alapuló bevált gyakorlatokkal.
  2. Hatékony koordinációs mechanizmus és keretrendszer kialakítása.
  3. A termelés és kereskedelem folytonosságának és biztonságosságának garantálása, az élelmiszer-ellátási rendszerek megóvása.

Emellett támogatná az országos állategészségügyi hatóságokat a veszély kezelésében nemzeti ellenőrzési programok révén, az állami és privát szektor együttműködésében.

Világviszonylatban az afrikai sertéspestis további terjedése fenyegetést jelent az élelmezésbiztonságra, a gazdaságra és a vidék fejlődésére. A betegség akadályozza a mezőgazdaságot teljes potenciáljának elérésében, munkahelyek létesítésében és a szegénység felszámolásában és a sertéságazat számára további befektetések bevonzásában. Az afrikai sertéspestis globális ellenőrzése hozzájárul a Fenntartható Fejlődési Célok, különösen az egyes (szegénység felszámolása) és a kettes (éhezés felszámolása) számú cél megvalósításához.

(Forrás: ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) Budapest.)