Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: Ausztria és keleti szomszédai sikeresen működtek együtt a védekezésben

2020-07-14 14:15:00

Ausztria és keleti szomszédai többször egyeztettek a koronavírus-járvány idején, és a tárgyalások sikeresek voltak, segítették az egészségügyi védekezést - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután hivatalában fogadta osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégáját.

    Az úgynevezett bécsi ötök informális csoportosulás sajtótájékoztatóján Szijjártó Péter közölte: Magyarország 34,5 milliárd eurónyi (több mint 12 200 milliárd forint) kereskedelmi forgalmat bonyolít le a másik négy állammal. Ez a magyar kereskedelmi forgalom egyhatoda.
    Közép-Európa sikeresen védekezett a koronavírus-járvány ellen, ezért úgy döntöttek, hogy fenntartják a bécsi ötök együttműködését. Ennek különösen nagy a jelentősége most, amikor sok környező országban egyre rosszabbak a fertőzöttségi adatok - tette hozzá a magyar miniszter.
    Szijjártó Péter azt szorgalmazta, hogy igazságosan osszák el az európai uniós forrásokat a következő hétéves ciklusra. Elfogadhatatlan, hogy többet kapjanak a koronavírus-helyzetet felelőtlenül, magukat eladósítva kezelő, valamint a gazdagabb államok - jelentette ki.
    A tárcavezető azt mondta, nem megengedhető, hogy Magyarországtól uniós forrásokat "csaljanak el" szubjektív alapon. Magyarország teljesítette azokat a kötelezettségeket, amelyekért ezek az összegek járnak, az elosztásnak objektívnek kell lennie - közölte.
    A gazdasági védekezés célja egyértelműen az, hogy megóvják a munkahelyeket, és legalább annyit hozzanak létre, mint amennyi elveszett. Ennek nemcsak magyar, hanem európai törekvésnek is kell lennie - hangoztatta Szijjártó Péter.
    Alexander Schallenberg, Ausztria európai és nemzetközi ügyekért felelős szövetségi minisztere is kiemelte a bécsi ötök egyeztetésének fontosságát. Szeptemberben Szlovéniában találkoznak, akkor ez már hagyománynak fog számítani - mondta. Megjegyezte, hogy a csoportosulást középső ötöknek (central five) is nevezik.
    A koronavírus-járvány még nem múlt el, sőt még a csúcsára sem ért - figyelmeztetett Alexander Schallenberg, hozzátéve: ügyelni kell arra, hogy "ne legyen nagy bozóttűz a parázsló fészkekből".
    Az osztrák tárcavezető is kiemelte, hogy méltányos európai uniós forráselosztást kell megvalósítani, és megfelelő szinten kell tartani a hitelek arányát. Semmi szükség arra, hogy még egy európai intézményi válság is rárakódjon a koronavírus-járványra - fogalmazott.
    Tomás Petricek cseh külügyminiszter közölte: a virtuális egyeztetések után először egy hónapja Bécsben találkoztak ebben a formában. A keddi tárgyalás célja elsősorban a járvány gazdasági hatásainak megvitatása volt.
    A koronavírus nem tűnt el, meg kell tanulni együtt élni vele - hangoztatta Tomás Petricek.
    Ivan Korcok, Szlovákia külügyi és Európa-ügyi minisztere azt mondta, meg kell védeni a térséget, tudatosítani kell, mennyire gyönyörű ez a hely.
    Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt kiderült: amit öröknek gondoltunk, az valójában nem az. Példaként említette a szabad utazást. Ugyanebben az időszakban világossá vált, hogy mennyire nélkülözhetetlen a párbeszéd - fűzte hozzá.
    Ivan Korcok is felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek száma folyamatos emelkedik bizonyos országokban. Amíg nincsen vakcina, addig a felelősségteljes viselkedés a legjobb védőoltás - fogalmazott a szlovák tárcavezető.
    Anze Logar szlovén külügyminiszter arról beszélt, hogy a világjárvány új dimenzióba vezette át a bécsi ötöket.
    A keddi tárgyalás vezérfonalát a koronavírus pénzügyi hatásai adták - erősítette meg Anze Logar is, aki úgy fogalmazott, hogy barátok közt érzi magát.
    Kérdésre felelve Szijjártó Péter azt mondta, hogy minden szerdán, a kormányüléseken felülvizsgálják az arról szóló listát, hogy utazási szempontból milyen kategóriában szerepelnek a különböző államok. A besorolást minden esetben belbiztonsági és egészségügyi szempontok vezérlik, a diplomáciának ebben semmi szerepe nincsen - hangoztatta.
    A cél annak megakadályozása, hogy újra behurcolják a koronavírust Magyarországra, mert a kormány nem akar ismét korlátozásokat bevezetni - mondta a magyar miniszter.