Emma napja van. | 2024.04.19

OGY - Krónika 4. rész (azonnali kérdések)

2020-07-13 20:24:27

A koronavírus-járványról, az azzal kapcsolatos nemzeti konzultációról, a zöldszüretről, az Erzsébet-táborokban kitölthető kérdőívekről és Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyéről is beszéltek a képviselők a hétfői azonnali kérdések során.

Fidesz: a baloldal ne akadályozza a koronavírus-járványról szóló párbeszédet! 
Nagy Csaba (Fidesz) azonnali kérdésében felszólította a baloldalt, hogy ne akadályozza a koronavírus-járványról szóló párbeszédet. 
   

A kormánypárti politikus felháborítónak nevezte, hogy - mint mondta - a baloldal a postaládákból lopkodja ki a kérdőíveket, megsemmisíti azokat.

Hangsúlyozta, a baloldal próbálja meghiúsítani a kormány és a társadalom közötti párbeszéd kialakulását, akadályozzák a magyarokat a szabad véleménynyilvánításban, miközben képmutató módon naponta törnek lándzsát a jogállamiság mellett.

Nagy Csaba azt kérdezte, ezekben az esetekben felmerül-e a jogsértés gyanúja.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában úgy fogalmazott, a baloldal korábban a koronavírus-járvány elleni küzdelmet nehezítette, most pedig meg akarja akadályozni, hogy az emberek elmondják a véleményüket a nemzeti konzultáción.

Hangsúlyozta, a kitöltött konzultációs ívek baloldal által történő begyűjtése aggályos lehet adatvédelmi szempontból és felmerül a személyes adattal történő visszaélés büntető tényállásnak megvalósítása.

A Jobbik a zöldszüretről

Magyar Zoltán (Jobbik) a szőlő- és bortermelésből élők problémáit ecsetelve a zöldszüretre hívta fel a figyelmet. Hangsúlyozta, hogy ennek során a gazdálkodók uniós forrásokra pályázhatnak, amennyiben vállalják, hogy a még éretlen szőlőfürtöket levágják.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt válaszolta, hogy egy gazdálkodó számára mindig kényes kérdés, ha meg kell semmisítenie a saját termését. Azonban azok a termelők nem jártak rosszul, akik ehhez a piacszabályozó eszközhöz nyúltak - tette hozzá.

KDNP: miért fontos a nemzeti konzultáció?

Móring József Attila (KDNP) azt kérdezte, hogy miért fontos a koronavírus elleni védekezésről és a gazdaság újraindításáról szóló nemzeti konzultáció. A politikus hangsúlyozta, hogy a kormány eddig nyolc alkalommal kérte ki ilyen módon az emberek véleményét.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az emberek hajlandóak véleményt mondani és azt fontos is megismerni. Hozzátette, a vírus a sikeres védekezés ellenére sem tűnt el, és reális lehet egy második hullám. Az eddigi sikeres védekezés alapja is a széleskörű egyetértés volt, ami anélkül jött létre, hogy az ellenzék támogatta volna a válságkezelés lépéseit - szögezte le.

Független: miért töltetnek ki kérdőíveket az Erzsébet-táborokban?

Varga-Damm Andrea (független) azt bírálta, hogy a hírek szerint az Erzsébet-táborokban nyaraló gyermekekkel a szüleikkel, családjukkal, barátaikkal való kapcsolatra rákérdező kérdőíveket töltetnek ki.A politikus azt kérdezte, hogy valós-e a hír, és ha igen, akkor a kormánynak van-e ahhoz köze.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter érthetetlennek nevezte, miért lenne botrányos, ha szülői hozzájárulás alapján a gyermekek anonim módon részt vesznek egy felmérésben. A kérdőívek kitöltése nem feltétele a táborokban való nyaralásnak, a felmérés minden adatvédelmi szempontnak eleget tesz - szögezte le.

MSZP: a szakszolgálatok miért nem szűrték ki Kaleta Gábort?

Mesterházy Attila (MSZP) a gyermekpornográf felvételek birtoklása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt Kaleta Gábor volt perui nagykövet ügyéről beszélt. Azt mondta, felmerül a kérdés, hogy az eset hogyan juthatott idáig, mert egy többször is átvilágított diplomatáról van szó, de sem az Alkotmányvédelmi Hivatal, sem az Információs Hivatal nem tudta feltárni a nagykövet cselekedeteit.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, valóban indokolt azzal foglalkozni, hogy a bűncselekmény miért csak megkésve jutott a szolgálatok tudomására. Egy átfogó családvédelmi csomag elfogadására is szükség van, amit a kormány is támogat - jelentette ki.

DK: mi lesz az autista gyerekek táboroztatásával?
   
Bősz Anett (DK) arról kérdezte az emberi erőforrások miniszterét, az autista gyerekek előtt is nyitva állnak-e az Erzsébet-táborok, mondván, érintett szülők azt tapasztalták, hogy ugyan alanyi jogon jelentkezhetnek, gyermekeiket nem engedték a többiek "közelébe". Hozzátette: az enyhe fogyatékossággal vagy spektrumzavarral küzdő gyerekek esetében a táborokban való részvétel lehetősége enyhítené a társadalmi kudarcokat.

Válaszában Rétvári Bence, a tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: idén csak napközis Erzsébet-táborokat tartanak, ahol 5683 speciális nevelésű igényű gyerek, köztük 511 autista vehet részt, míg tavaly 3238 és 257 volt ez a két szám. Hozzátette: a hátrányosabb vagy fogyatékos gyerekek mindig is előnyt élveztek a helyek elosztása során.

Viszonválaszában a képviselő azt hangsúlyozta: a cél az, hogy minél több érintett gyerek táborozhasson, amire az államtitkára azt felelte, több ezer gyereknek sikerült tavaly is, idén is megadni ezt a lehetőséget.