Domonkos napja van. | 2020.08.04 | MNB középárfolyam:

Az olasz és szlovén államfő egymás kezét fogta, amikor megemlékezett háborús áldozatokról

2020-07-13 17:02:22

Egymás kezét fogva emlékezett meg Sergio Mattarella olasz és Boris Pahor szlovén államfő hétfőn az olasz fasiszták és a volt jugoszláviai partizánok áldozatairól a két ország határán található Basovizza (Bazovicában) emlékművénél hétfőn.

Sergio Mattarella és Boris Pahor koszorút helyezett el Basovizza emlékművénél, amely az 1945-ben ott legyilkolt olaszoknak állít emléket. A volt jugoszláviai partizánok mintegy kétezer olasz katonát és civilt öltek bele a helyi karszthegység üregeibe és barlangjaiba. A helyszínt 1980-ban olasz nemzeti emlékhelynek nyilvánították, 2007-ben emlékművet emeltek.

Az emlékmű előtt egy percig csendben álltak, és az olasz államfő kézen fogta szlovén kollegáját. Ezt követően Boris Pahor megfogta Sergio Mattarella kezét akkor is, amikor a közeli emlékműnél arról a négy szlovén fiatalemberről emlékeztek meg, akiket 1930 szeptemberében az olasz fasiszták gyilkoltak le. 

Boris Pahor a volt Jugoszlávia utódállamainak első vezetője, aki hivatalos látogatást tett a Basovizza emlékművénél. Az olasz sajtó történelmi jelentőségűnek nevezte a két államfő gesztusát. 

Az olasz és a szlovén államfő Triesztben folytatta a találkozót, ahol a római és ljubljanai kormány, valamint a két nemzeti közösség több tagja jelenlétében egyezményt írtak alá az egykori úgynevezett Narodni Dom (a nép háza) vagy más nevén a volt Hotel Balkan visszaszolgáltatásáról az olaszországi szlovén közösségnek. A Triesztben álló épületet 1930. július 13-án olasz fasiszták gyújtották fel, ez volt az első szervezett fasiszta támadás az akkori Olaszország területén élő szlovénok ellen.

"A történelmet nem lehet eltörölni, a szenvedést, amelyet az itt élő népek átéltek, nem lehet elfelejteni. A jelen és a jövő azonban felelősségre szólít, választanunk kell, hogy bosszút és haragot táplálunk-e egymás iránt, vagy közös örökségünkké tesszük az emlékezést, az egymás közötti tisztelet, barátság, együttműködés és a jövőbeni kihívások megosztása jegyében" - jelentette ki Sergio Mattarella. Boris Pahor közös ünnepnek nevezte a szlovén székház visszaszolgáltatását, azt hangoztatva, hogy száz év elteltével a történelem igazságot szolgáltatott.

A két államfő olasz és szlovén kitüntetésben részesítette az olaszországi szlovén közösség tagjaként ismert 107 éves Boris Pahor írót, aki megjárta a náci koncentrációs táborokat.