Auguszta napja van. | 2024.03.29

Giroir admirális: az Egyesült Államokban még több haláleset várható

2020-07-12 21:48:53

Az Egyesült Államokban még több haláleset várható - jelentette ki Brett Giroir admirális, az amerikai emberi erőforrások minisztériumának államtitkár-helyettese az ABC televíziónak adott interjúban vasárnap.

    Giroir, aki az országos vírusteszteléseket irányítja, arra kérte az amerikaiakat, hogy nyilvános helyeken hordjanak szájmaszkot, különösen azokban a térségekben, ahol ismét fellángolt a járvány. "Ha ezt nem tesszük meg, akkor nem tudjuk ellenőrzésünk alatt tartani a vírus terjedését" - tette hozzá utalva arra, hogy az Egyesült Államok déli tagállamaiban ismét rekordot dönt az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma.
    A politikus leszögezte: bár több helyen hosszú ideig kell várni a tesztelésre, de rendelkezésre áll elegendő mennyiségű teszt. Elmondta, hogy például pénteken több mint 823 ezer vírustesztet végeztek el. Megítélése szerint a következő néhány hétben már napi egymillió tesztet végeznek majd.
    Az NBC televíziónak nyilatkozva - szintén vasárnap - Brett Giroir azt hangsúlyozta, hogy a kormányzat egyelőre kézben tartja a járványt, de mindenkinek ki kell vennie a részét, hogy a vírusellenes küzdelem sikeres legyen. Kifejtette, hogy fel kell gyorsítani a tesztelést.
    Az Egyesült Államokban péntektől szinte folyamatosan magas az újonnan regisztrált fertőzöttek száma. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház adatai szerint egyedül a pénteken 66 ezer új fertőzést állapítottak meg.
    Különösen megugrott a fertőzések aránya a déli tagállamokban: Kaliforniában, Arizonában, Texasban, Floridában, Georgiában. Kaliforniában Gavin Newsom, az állam demokrata párti kormányzója még pénteken elrendelte, hogy bocsássanak szabadon a börtönökből nyolcezer elítéltet. A kormányzó az elítéltek és a börtönőrök egészségére hivatkozott döntése meghozatalakor.
    Vasárnap Floridában 15 ezer 300, Arizonában több mint 2 ezer 500 új fertőzöttet regisztráltak. A Johns Hopkins vasárnap délutáni adatai szerint eddig több mint 3 millió 236 ezer fertőzést állapítottak meg, és csaknem 135 ezer amerikai halt meg a vírus okozta Covid-19-ben és szövődményeiben.