Auguszta napja van. | 2024.03.29

Olaszországban tíz alá csökkent a halottak száma egy nap alatt

2020-07-11 20:15:00

Hét koronavírussal fertőzött beteg halt meg egy nap alatt Olaszországban, utoljára a járványterjedés kezdetekor volt ilyen alacsony a halálesetek száma.

    Húsz olasz tartományból tizennégyben nincsen már Covid-19 beteg az intenzív osztályokon az egészségügyi minisztérium szombati adatai szerint.
    Előző napon 12 halálesetről tájékoztatott a tárca.  Utoljára július 6-án volt tíznél kisebb a halottak száma - akkor nyolcan veszítették életüket -, ezt megelőzően pedig a járvány majdnem öt hónappal ezelőtti kezdetekor. A mostani hét haláleset közül négy Lombardia tartományban történt.
    A halottak száma elérte a 34 945-t a járvány kezdete óta.
    Egy nap alatt száznyolcvannyolc fertőzöttet diagnosztizáltak a korábbi kétszázhetvenhat után, ebből hatvanhetet Lombardiában.
    Az aktív fertőzöttek száma valamivel több mint 13 ezer, közülük már csak 826-an vannak kórházban, hatvanhét beteget kezelnek intenzív osztályon. Számuk kettővel emelkedett az utóbbi huszonnégy óra alatt. Tizennégy tartományban azonban megüresedtek a Covid-19 betegeknek fenntartott intenzív helyek. Molise tartományban tizenöt nap óta nem történt újabb megbetegedés, Szicíliában egy embernél diagnosztizáltak a vírust. Ezzel egy időben a lombardiai Cremona városában található járványkórház egyik ápolója közösségi oldalán figyelmeztetett, hogy súlyos esetek jelentek meg ismét az osztályán.
    A gyógyultak száma 194 ezer felett van, a gyógyultakat és halottakat is számolva a fertőzöttek száma elérte a 242 827-et.
    Az Emilia Romagna tartománybeli Parma labdarúgócsapatának tagjait és a klub személyzetét elkülönítették, miután a klub egyik alkalmazottjának vírustesztje pozitívnak bizonyult.         A legnagyobb olasz légikikötő, a római Leonardo da Vinci nemzetközi repülőtéren felerősödött a forgalom: egy hónappal ezelőtt alig tíz járat érkezett, most július második szombatján már kétszáz gép érkezett és indult el, a tavaly ilyenkor mért több mint ezerhez képest.  
    Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken megerősítette, hogy a kormány év végéig meghosszabbítja a járvány miatti vészhelyzetet. A szenátus ellenzéki elnöke szombaton parlamenti szavazást sürgetett a kérdésről akár már a keddi napon. Olasz hírügynökségek szerint a parlament kedden Roberto Speranza egészségügyi minisztert hallgatja meg, és más intézkedések meghosszabbításáról szavaz. A vészhelyzet meghosszabbítása a kormány hatáskörébe tartozik.