József napja van. | 2024.03.19

Az EU ellenzi, hogy az Egyesült Államok visszaállítja a szövetségi halálbüntetést

2020-07-10 12:31:00

Az Európai Unió határozottan ellenzi az Egyesült Államok szövetségi legfelsőbb bírósága azon határozatát, amely 17 év elteltével ismét lehetővé teszi a szövetségi bíróságok ítéletei alapján kiszabott halálbüntetések végrehajtását - közölte nyilatkozatában az Európai Unió Külügyi Szolgálata (EEAS) pénteken.

    Az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság, amely az alkotmánybíróság szerepét betölti, hétfőn döntött arról, hogy ismét végrehajthatnak szövetségi bíróságok által hozott halálos ítéleteket az Egyesült Államokban.
    Nyilatkozatában az uniós külügyi szolgálat arra szólította fel az Egyesült Államok kormányát, hogy mérlegelje a döntést, és ne folytassa július 13-val kezdődően az ilyen halálbüntetések végrehajtását. A döntés szembe megy az Egyesült Államokban és az egész világon kialakult általános törekvéssel, hogy törvényben és a gyakorlatban egyaránt eltöröljék a halálbüntetés intézményét - hangsúlyozza az EU külügyi szolgálata.
    Aláhúzták: az Európai Unió mindig és minden körülmények között határozottan ellenzi a halálbüntetés végrehajtását. Kegyetlen, embertelen és megalázó büntetésnek tartja, amely összeegyeztethetetlen az élethez való joggal. A visszafordíthatatlan döntés nem képes elrettenteni a bűn elkövetésétől - húzták alá.
    Az Európai Unió határozottan és egyértelműen kiáll a bűncselekmények áldozatai és családtagjaik mellett, ugyanakkor támogatja a hatékony büntetések, de nem a halálbüntetések kiszabását. Az Európai Unió folytatja a halálbüntetés egyetemes eltörlésére irányuló törekvését - tették hozzá.
    Az Egyesült Államokban jelenleg 28 államban létezik halálbüntetés, de ezek közül több helyen felfüggesztették az ilyen ítéletek végrehajtását. Az államok mellett a hadbíróságok és a szövetségi bíróságok is kiszabhatnak halálbüntetést.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány