Auguszta napja van. | 2024.03.29

Módosultak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazási feltételei

2020-07-07 20:01:00

Módosultak a tartózkodási engedéllyel rendelkezők beutazási feltételei; a szabályozás különösen a felsőoktatásban résztvevők beutazását segíti elő - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

    Az Országos Rendőr-főkapitányság közleménye szerint múlt szombaton lépett hatályba a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló kormányrendelet. Ez alapján "a külföldről érkező nem magyar állampolgár, aki rendelkezik 90 napot meghaladó Magyarország területén való tartózkodásra jogosító időben érvényes tartózkodási engedéllyel - beutazás engedélyezésére vonatkozó írásos kérelem benyújtása nélkül - beutazhat Magyarország területére, ha a belépésre jelentkezéskor a részére kiadott tartózkodási engedélyt bemutatja".
    Kiemelték, a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldiek is kötelesek alávetni magukat a Magyarországra beutazáskor az államhatáron végzett egészségügyi ellenőrzésnek. Ha az egészségügyi ellenőrzés során felmerül a koronavírus gyanúja, a járványügyi hatóság karantént jelöl ki, amelynek helyszíne egy erre a célra kijelölt egészségügyi intézmény.
    Ha az egészségügyi ellenőrzés során nem merül fel a koronavírus gyanúja, a járványügyi hatóság a külföldi személy magyarországi lakóhelyén vagy tartózkodási helyén 14 napra hatósági házi karantént rendel el, amely alatt nem lehet elhagyni a kijelölt lakcímet.
    A 14 napos hatósági házi karantén alól akkor mentesülhet a tartózkodási engedéllyel rendelkező külföldi, ha a Magyarországra beutazáskor rendelkezik két alkalommal elvégzett, öt napnál nem régebbi SARS-CoV-2-teszt elvégzését igazoló angol vagy magyar nyelvű okiratokkal, amelyek alátámasztják, hogy a koronavírus a szervezetében aktuálisan nem mutatható ki - olvasható a rendőrségi közleményben.