Lőrinc napja van. | 2020.08.10 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2020-07-03 18:18:31

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Anticiklon, és az ezzel együtt járó napos, száraz idő az Ibériai-félszigetre és Franciaországra jellemző. A Földközi-tenger középső és keleti medencéjében is hasonlóan nyárias az időjárás, a legtöbb helyen kánikula van, de nem teljesen csapadékmentes a térség: lokális jelleggel alakulnak ki záporok, zivatarok. Ezzel szemben Európa északi részén ciklonok és frontjaik teszik változékonyabbá az időjárást: közepesen vagy erősen felhős az ég, és sokfelé fordul elő csapadék.
    Egy hullámzó frontrendszer húzódik Oroszországtól az Alpokon át a Pireneusokig, amely mentén szintén többfelé esik, illetve a front előtt a labilis légtömegben zivatarok pattannak ki. Helyenként felhőszakadás is előfordul 30-50, az Alpokban 80-100 mm csapadékkal. Ez a frontrendszer szombat estig a Kárpát-medencén is átvonul, miközben fokozatosan gyengül. Lényeges hőmérséklet-csökkenést nem, záporokat, zivatarok viszont többfelé okoz majd.

    Várható időjárás az ország területén szombat estig:
    ---------------------------------------------------
    Délután, kora este általában közepesen és erősen felhős lesz az ég. Ekkor a Dunántúlon helyenként lehet eső, zápor, az Alföldön és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében pedig több helyen zivatarok alakulhatnak ki, néhol felhőszakadás kíséretében.
    Éjszakára a Dunántúlon csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék, keleten pedig csökken annak területi kiterjedése, de néhol még reggel is lehet zápor, esetleg zivatar.
    Szombaton a napsütést a középső és keleti megyékben zavara erőteljesebb gomolyfelhő-képződés, és ezeken a helyeken alakulhat ki zápor, főként az Alföldön zivatar. Sokfelé megélénkül, a Dunántúlon megerősödik az északnyugati, északi szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14, 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 26 és 30 fok között valószínű.