Domonkos napja van. | 2020.08.04 | MNB középárfolyam:

A magyar határnál gyakorolták az illegális migráció elleni fellépést osztrák katonák és rendőrök

2020-07-03 09:02:30

A magyar határ közelében, Nickelsdorfnál tartottak nagyszabású, az illegális bevándorlók elleni fellépést próbáló gyakorlatot az osztrák katonák és a rendőrök csütörtökön.

    A gyakorlaton 370 osztrák rendőr és száz katona vett részt. Négy különböző határátlépési kísérlet megakadályozását gyakorolták, drónok és helikopterek, mobilfalak segítségével.
    A gyakorlaton részt vett Klaudia Tanner honvédelmi miniszter és Karl Nehammer belügyminiszter, aki kijelentette: "a 2015-ben történtek nem ismétlődhetnek meg", ezért fel kell készülni az esetleges újabb veszélyhelyzetre.
    Hangsúlyozta: az EU külső határait védő helyi erők támogatása mellett lényeges a balkáni útvonalon elhelyezkedő államok segítése, valamint Ausztria közetlen határainak védelme. Kiemelte, hogy kiváló az együttműködés a magyar hivatalokkal.
    A politikus provokatívnak nevezte Törökország viselkedését, amiért politikai okból migránsokat küld az EU külső határaihoz.     Gerald Tatzgern, a bűnügyi rendőrség embercsempészet ellen létrehozott központjának vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a migrációs nyomás növekedni fog.
     Jelenleg 120 ezer migráns tartózkodik Görögországban, a nyugat-balkáni országokban pedig további húszezren várakoznak. A járvány tetőzésekor az embercsempészek többnyire teherautók rakodóterében bújtatták el a migránsokat, közülük csaknem százat sikerült lebuktatni - mondta.       Robert Laimer, a szociáldemokrata párt (SPÖ) katonai szóvivője ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy Ausztriának a "látványos" gyakorlatok helyett sokkal inkább egy jól felszerelt szövetségi hadseregre volna szüksége.