Krisztina napja van. | 2020.08.05 | MNB középárfolyam:

Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában

2020-07-02 14:08:33

Május eleje óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltája vidékén, eddig több mint 350 tetemet számoltak össze.

    A kormány szerint az ok ismeretlen, a begyűjtött minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeire még heteket kell várni.
    A brit székhelyű National Park Rescue munkatársa, Niall McCann a BBC-nek elmondta, hogy először május elején értesítették a hatóságot, amely ezután légi felderítést végzett a delta fölött.
    "A háromórás repülés alatt 169 tetemet láttak, ami rendkívül nagy szám. Egy hónappal később egy újabb kutatás még több elhullott állatot talált, összesen már több mint 350-ről tudunk. A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el" - magyarázta.
    Májusban a hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tragédia hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullanak el. McCann szerint nem is a lépfene végzett velük, mely tavaly legalább száz elefánt pusztulását okozta az országban.
    A kutatók nem zárták ki a lehetséges okok közül sem a mérgezést, sem a betegséget.