Auguszta napja van. | 2024.03.29

Hongkongi joghézagokat szüntet meg Peking szerint az új nemzetbiztonsági törvény

2020-07-01 09:26:00

Peking szerint joghézagokat szüntet meg a Hongkongban újonnan életbe léptetett nemzetbiztonsági törvény, amelyet sokan amiatt bírálnak, hogy tovább csökkentheti a különleges közigazgatási státusú város autonómiáját.

    Sen Csun-jao, a kínai Országos Népi Gyűlés állandó bizottsága alá tartozó jogalkotói testület vezetője egy szerdai sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott: az új törvény felszámolja azokat a joghézagokat, amelyek eddig nem tették lehetővé egy nemzetbiztonsági keretrendszer kialakítását Hongkongban.
    A bizottság kedden reggel egyhangúlag szavazta meg a törvénytervezetet, amelyet Hszi Csin-ping kínai elnök délután el is látott kézjegyével. A hat fejezetből és 66 cikkből álló jogszabály részleteit azonban csak néhány órával később hozták nyilvánosságra.
    Az új törvény értelmében Peking joghatóságot fog gyakorolni az olyan "bonyolultnak" tekintett esetek felett, amelyeknél a belügyekbe való külföldi beavatkozás vagy a nemzetbiztonságot veszélyeztető komoly fenyegetés merülne fel, vagy esetleg a helyi hatóságok nem tudnák hatékonyan betartatni a törvényt. Ilyen esetekben a törvényszegéssel gyanúsítottak kiadhatók a kínai hatóságoknak, de ezzel párhuzamosan Peking egy saját ügynökséget is létrehoz a városban a vizsgálatok lefolytatására, és egy különleges rendőri egységet állít fel a nyomozás elvégzésére.
    A jogszabály a szakadár tevékenységet, a felforgatást, a terrorizmust, valamint a nemzetbiztonság veszélyeztetésére külföldi országokkal vagy más külső elemekkel való összejátszást sorolja fel a jogsértések négy kategóriájaként. Legszigorúbb büntetésként a törvény minden esetben lehetővé teszi az életfogytig tartó börtön kiszabását, enyhébb bűncselekményeknél kevesebb mint három évig tartó szabadságvesztést javasol. Az új jogszabály visszamenőleg nem alkalmazható ugyan, de a jogsértések részletezése a kormányellenes tüntetésekkel összefüggő cselekményeket idézi fel. A terrorizmus kategóriájába sorolja például a tömegközlekedési eszközök és létesítmények megrongálását, és külföldi felekkel való összejátszásnak minősítheti, ha valaki Hongkong vagy a központi kormányzat elleni szankciók kivetését követeli külföldi szereplőktől. A tavaly júniusban kezdődött kormányellenes tüntetéshullámban szélsőséges tiltakozók gyakran megrongálták a hongkongi helyi érdekű vonat járműveit és állomásait, Joshua Wong demokráciapárti aktivista pedig kulcsszerepet játszott az Egyesült Államok hongkongi szabadságjogokat védő törvénytervezetének elfogadtatásában.
    Csang Hsziao-ming, Kína hongkongi és makaói ügyekkel foglalkozó irodájának helyettes vezetője a sajtótájékoztatón azt mondta: a nemzetbiztonsági törvény elfogadása új mérföldkő a központi kormányzat Hongkonggal kapcsolatos politikájában, és a legjelentősebb lépés, amelyet eddig a város ügyeivel kapcsolatban tett. Csang szerint az új törvény fordulópont Hongkong számára, visszatereli a várost a fejlődés útjára. Azzal érvelt még a törvény mellett, hogy az utóbbi időben jelentősen megugrott a Hongkongot elhagyók száma, akik döntésük egyetlen okaként a kormányellenes tüntetők erőszakos akcióit jelölték meg. Sen Csun-jao pedig azt hangoztatta, hogy a törvény nagy támogatottságot élvez a hongkongiak körében.
    Csang visszautasította azt az egyes külföldi kormányzatok által hangoztatott vádat, miszerint az új törvénnyel Kína az "egy ország, két rendszer" elve helyett az "egy ország, egy rendszer" elvét vezeti be Hongkongban. A kínai tisztségviselő szerint ha erről volna szó, akkor közvetlenül alkalmazhatnák a kínai büntetőjogot és a Kína szárazföldi részére vonatkozó nemzetbiztonsági törvényt Hongkongban, nem kellett volna külön törvényt alkotni a városra vonatkozóan.