Szabina napja van. | 2020.10.27 | MNB középárfolyam:

Fenntartásokkal kezeli a román versenytanács a Telekom esetleges kiszállását a román piacról

2020-06-30 17:45:13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A román versenytanács, de az Európai Bizottság is fenntartásokkal kezeli a Telekom távközlési vállalat esetleges kilépését a román piacról - közölte Bogdan Chiritoiu, a román versenytanács elnöke kedden.

 

    Chiritoiu elmondta, hogy az általa vezetett intézményt aggasztja a Telekom szándéka, miszerint kilépne a román piacról. Hozzátette: mind a versenytanácsnak, mind az Európai Bizottságnak az a célja, hogy erős verseny maradjon a román távközlési szektorban. Úgy vélte: amennyiben valóban oda jutnak, hogy a Telekom értékesíti romániai leányvállalatát, akkor az Európai Bizottsággal együtt megvizsgálják a kialakult helyzetet.     Tavaly a román média arról írt, hogy a vezetékes internet-, telefonszolgáltatást, mobiltelefon-, valamint kábeltévé-szolgáltatást egyaránt biztosító Telekom ki akar szállni a román piacról. A vezetékes telefonhálózatot kezelő vállalatban a román államnak 46 százalékos kisebbségi részesedése van, ugyanis a Telekom vette át az egykori Romtelecom állami telefonszolgáltatót.     A Telekom Romániát a francia Orange vásárolná meg, amely kiegészítené mobiltelefon-szolgáltatását vezetékes telefon- és kábeltévé-szolgáltatással is. Az Orange román piacon nagy vetélytársa, a Vodafone felvásárolta világszinten a UPC-t, így Romániában is szert tett kábeltelevízió- és vezetékes internet szolgáltatásra, az Orange szintén ezt a modellt akarja követni Romániában. 
    A román gazdasági média korábban azt írta, hogy a harmadik nagy szolgáltató, a Teszári Zoltán által birtokolt RCS-RDS érdekelt a Telekom mobiltelefon-hálózatának átvételében.     Az 5831 dolgozót foglalkoztató Telekom tavaly nyáron csaknem 700-zal csökkentette dolgozóinak létszámát hatékonysága növelése érdekében. A Telekom márkanév 2014-ben jelent meg Romániában, amikor a német vállalat úgy döntött, valamennyi szolgáltatását egységesen Telekom márkanév alatt kínálja a román piacon is. A német Deutsche Telekom a romániai leányvállalatait a görög OTE révén ellenőrzi.     A német tulajdonosok elégedetlenek voltak a román leányvállalat hatékonyságával, ugyanis a román piacon alacsonyak az árak a távközlési piacon a nagyon erős verseny miatt. A román távközlési hatóság által tavaly decemberben közölt adatok szerint az árbevétel alapján a három legnagyobb szolgáltató az Orange 26 százalékos részesedéssel, a Telekom következik 24 százalékkal, majd a Vodafone 21 százalékkal.