Piroska napja van. | 2021.01.18 | MNB középárfolyam:

A hivatalos végeredmény szerint Duda a szavazatok 43,5, Trzaskowski pedig 30,46 százalékát szerezte meg

2020-06-30 07:42:10

A szavazatok 43,5 százalékával nyerte meg Andrzej Duda jelenlegi államfő a lengyel elnökválasztás első fordulóját a kedden közölt hivatalos végeredmények szerint. A második fordulóban Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel, a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette koalíció jelöltjével mérkőzik meg, aki a voksok 30,46 százalékát szerezte meg.

    Az országos választási bizottság (PKW) által közölt végeredmények szerint 64,51  százalékos volt a részvételi arány, ami a harmadik legmagasabb eredmény az 1989-es rendszerváltás óta tartott választásokon.
    A végeredmények és a vasárnap este közölt exit poll felmérések között minimális az eltérés.
    Duda 13 lengyelországi vajdaságban győzött, Trzaskowski pedig háromban.
    A harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett 13,87 százalékos eredménnyel. Az összesen 11 induló jelölt közül jelentősebb eredményt még a radikális nemzeti és az újliberális pártok koalícióját, a Konföderációt képviselő Krzysztof Bosak ért el, a voksok 6,78 százalékát szerezte meg. A Lengyel Parasztpárt elnöke, Wladyslaw-Kosiniak-Kamysz 2,36 százalékos, Robert Biedron melegjogi aktivista, baloldali EP-képviselő pedig 2,22 százalékos eredménnyel végzett.
    Mivel a jelöltek egyike sem szerezte meg a voksok több mint felét,  július 12-én második fordulót kell tartani. Elemzők szerint szoros lesz a küzdelem, felmérésekben Dudának hajszálnyi fölénye van Trzaskowskival szemben.