Sarolta, Emese napja van. | 2020.07.05 | MNB középárfolyam:

Időjárás-jelentés

2020-06-29 18:48:06

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------
    Anticiklon, és az ezekkel együtt járó eseménytelen, napos időjárás Finnországban, illetve Oroszország európai felének északi részén található. Emellett a mediterrán térségben és a Balkán északi részén is hasonló az időjárás jellege, de ezeken a helyeken egy-egy zivatar is kialakul.
    Ezzel ellentétben Skócia feletti középponttal markáns ciklon örvénylik, amely Nyugat-Európa és Dél-Skandinávia időjárását is befolyásolja. Ezeken a tájakon változékony, szeles, gyakran csapadékos az időjárás.
    Különösen nagy mennyiségű csapadékot regisztráltak a Skandináv-hegység déli részén, Csehországban, illetve az Alpokban. Errefelé húzódik ugyanis a ciklon hidegfrontja, amely mentén helyenként heves zivatarok is képződnek, néhol felhőszakadás-szerű csapadékot produkálva. Ez a front kedd estig a Kárpát-medencén is átvonul, itt is lehetnek belőle heves zivatarok, mögötte pedig visszaesik a hőmérséklet.

    Várható időjárás az ország területén kedd estig:
    ------------------------------------------------
    Erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett többfelé alakul ki zápor, zivatar. Heves zivatarok is várhatóak, amelyeket erősen viharos szél, felhőszakadás, illetve jégeső is kísérhet. Estétől északnyugat, nyugat felől megszűnik a csapadék, kiderül az ég, és kedden már napos, gomolyfelhős időre készülhetünk csapadék nélkül.
    Az élénk déli, délnyugati szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul, megerősödik, néhol viharossá fokozódik. Éjszakára átmenetileg veszít erejéből a légmozgás, de kedden napközben az északi tájakon a nyugati szél helyenként megélénkül.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 17 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 25 és 31 fok között várható.